NRK Meny
Normal

Amerikansk atomubåt til Tromsø

En amerikansk atomubåt har søkt om få legge til kai i Tromsø.

Amerikansk atomubåt

Arkivfoto av en amerikansk atomdrevet ubåt.

Foto: Octavio N. Ortiz / Afp

Ivar Moen, pressesjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) bekrefter til at de har fått en generell henvendelse om dette.

– Amerikanske myndigheter har bedt om å få ankomme Tromsø i forbindelse med et administrativt anløp med en atomubåt. Dette kan være et mannskapsbytte og vedlikehold av båten. Alle nødvendige etater er varslet i forbindelse med ankomsten, Statens strålevern, fylkesmann og politiet har hovedansvaret for logistikken i dette, sier han.

Ifølge FOH skal det ikke være atomvåpen om bord i båten. I et presseskriv sier de også at Tromsø vil få besøk av flere slike fortøy i fremtiden.

Det var TV 2 som først meldte om amerikansk marinebesøk i Tromsø, og at det var søkt om kaiplass.

Til kanalen sier havnesjefen i Tromsø, Halvard Pettersen, at han har gitt positivt svar på en slik forespørsel. Han har anvist plass ved den nye storhavna på Tønsnes, like nord for Tromsø sentrum.

Tønsnes havn

Tønsnes havn.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

I forbindelse med amerikanernes henvendelse er alle nødvendig etater involvert, deriblant lokalt politi og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i en felles beredskapsgruppe i regi av Fylkesmannen.

– Vi har verken utstyr eller personell som er trent for de tiltak som inngår i beredskap på dette nivå. Vi har ikke anlegg for rensing, og vi har heller ikke trent med atomberedskap for øye på flere år, sier overlege ved Akuttmedisinsk klinikk på UNN, Mads Gilbert til TV 2.

UNN opplyser videre til NRK at deres rolle og oppgaver ved en eventuell radioaktiv ulykke i forbindelse med besøk av reaktordrevne fartøy i Tromsø er godt beskrevet i den felles beredskapsgruppen. Med utgangspunkt i mangelen på eget utstyr for oppfølging av pasienter på et eventuelt ulykkessted, er det i samarbeid med øvrige involverte etater laget en plan for fjerning av eventuelle radioaktive stoffer før pasienter fraktes til mottak ved sykehuset.

Laster kart, vennligst vent...