«Blogger 51» siktet i Russland

Aleksand Serebryanikov skriver til vanlig samfunnskritiske saker i Murmansk, og er en viktig kilde til norsk media.

Serebryanikov

Aleksand Serebryanikov er en kjent blogger over hele barentsregionen.

Foto: Photo:Thomas Nilsen/BarentsObserver

Aleksand Serebryanikov, også kjent som «Blogger 51» eier en av de mest kjente bloggene fra barentsregionen i Russland, og ansees som å være en svært viktig kilde til informasjon som ikke kommer fram i nyhetene, gjennom sin blogg.

Blant annet var han den første til å publisere bilder og video av atomubåten Jekaterinburg som brant i Murmansk julen 2011.

Ifølge Barentsobserver.com skal nå bloggeren være siktet for paragraf 282. Paragrafen handler om propaganda og hatkriminalitet basert på religion, rase eller nasjonalitet. BarentsObserver skriver at paragrafen ofte brukes i forbindelse med siktelse av opposisjonen i Russland.

I videoen under kan du se hvordan livet til Serebryanikov er. Videoen er hentet fra en rekke nettdokumentarer fra prosjektet borderstories.no som ble lansert i år.

– Vært en viktig kilde

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Sasha NOR» i nytt vindu

Redaktør i BarentsObserver, Thomas Nilsen, sier til NRK at Blogger 51 er en viktig kilde til nyhetssaker.

Bloggeren leverte også video og bilder til NRK.no under brannen på Jekaterinburg.

– For BarentsObserver har Blogger 51 utviklet seg til en viktig kilde. Dette ikke bare fordi han skriver om saker som opptar befolkningen i Murmansk regionen, men kanskje i første rekke fordi andre medier i Murmansk regionen i stadig mindre grad skriver samfunnskritiske saker.

Mener å se et mønster

Brann Mumansk blogg 51

Blogg 51 var sentral i NRKs første dekning av brannen i atomubåten Jekaterinburg i Murmansk.

Foto: Anonym kilde til Blogg 51

Nå frykter redaktøren i BarentsObserver at denne trenden skal fortsette i Russland.

– Med forbehold om at vi ikke kjenner bakgrunnen for anklagene, vil jeg si at dette føyer seg inn i et mønster vi ser over hele Russland hvor myndighetene slår hardt ned på bloggere. Nå har det også kommet til Murmansk-regionen, sier Nilsen.