Hopp til innhold

Ubåtens torpedoseksjon var i brann

Avslørende bilder av atomubåten Jekaterinburg fra brannen forrige uke viser at ubåtens torpedoseksjon var i brann.

brann murmansk blogg 51 3

UBÅTBRANN: Brannen startet torsdag i ubåten Jekaterinburg, som lå til kai for reparasjon ved Rosljakovo-verftet i Murmansk-fjorden.

Bilder tatt av ubåten Jekaterinburg før brannen startet 29. desember viser et stort hull i skroget – i den delen av ubåten hvor torpedoseksjonen er lokalisert. Det skriver BarentsObserver.com tirsdag.

Nettavisen BarentsObserver har fått tilgang til bilder publisert på en anonym russisk blogg, Blogger51.

Også NRK har fått tillatelse til å gjengi bilder fra bloggen. Det første bildet viser et større hull i ubåtens skrog – hvor torpedoseksjonen er lokalisert.

Brann murmansk blogg 51 (2)

På dette bildet som er tatt før brannen startet ser man et stort hull i skroget på ubåten – der hvor torpedoseksjonen er lokalisert.

Et annet bilde fra bloggerens nettside viser massive flammer som kommer ut av det samme hullet. Blogger51 er en nettside fra Murmansk som er velkjent for å komme med informasjon som ikke er tilgjengelig i vanlige russiske medier.

Brann Mumansk blogg 51

Massive flammer kommer ut av hullet hvor ubåtens torpedoseksjon er lokalisert

Foto: Anonym kilde til Blogg 51

Et tredje bilde man kan finne på den russiske nettsiden er tatt etter at brannen var slokket – gjør at forklaringen fra russiske myndigheter om at et trestillas i flammer skal ha antent gummi rundt tårnet på båten – slår sprekker.

Ifølge BarentsObserver kan man på bildet se at det meste av den utvendige gummien – som skulle vært i flammer – er intakt, noe som tyder på at brannen var innvendig i ubåten.


Hett diskusjonstema i Murmansk

I Murmansk er ubåtbrannen og brannårsaken et hett tema på Facebook, twitter og andre nettsteder.

Mange stiller spørsmål ved hvorfor det var et stort hull i skroget på ubåten, og hva som førte til de store flammene som stod ut av hullet mens brannen pågikk – samt hva som gjorde brannen så vanskelig å få kontroll over.

Atomubåt

Jekaterinburg er en Delta 4-ubåt. Den ble sjøsatt i desember 1985, og ble tatt i bruk i februar 1986. Den russiske nordflåten har i alt syv ubåter i denne klassen. Ubåtene er vel 170 meter lange og veier over 11.000 tonn.

Jekaterinburg er en av fire ubåter som er i daglig drift.

Den kan frakte opptil 16 interkontinentale missiler, ifølge russiske presse.

Den nordlige, russiske flåten ble utsatt for en dødelig katastrofe i august 2000 da 118 sjømenn døde om bord i ubåten Kursk etter at det brøt ut brann om bord.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark