– Vi kunne tatt det seriøst, men dette er rett og slett useriøst

Fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth er glad for at det snart er stortingsvalg i Norge. Hun tror ikke Nord-Norge kommer til å bli delt i to.

Cecilie Myrseth

IKKE FORNØYD: Cecilie Myrseth synes det er rart at det overlates til regionalt nivå hvor de nye grensene eventuelt skal gå.

Foto: Mohamed Abdulkadir Dahir / NRK

– Dette synes jeg er en merkelig innstilling. Den går imot alt som fylkene i nord har sagt, på samme måte som man går imot det de fleste fylker har sagt flere andre plasser i landet, sier Cecilie Myrseth (Ap).

– Dette blir veldig interessant å se hvordan de skal argumentere for dette. Jeg skjønner det ikke.

Fastsatte ikke fylkesgrensene

Norge kan bli delt i 10 regioner. De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Grensene skal fastsettes senere, en avgjørelse som skal tas regionalt.

I ukevis har samarbeidspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre forhandlet om kommunereformen og regionreform bak lukkede dører. Etter det NRK erfarer har de politiske forhandlerne langt på vei landet en avtale.

– Det virker som om de har slitt veldig med å få denne reformen til å gå sammen, og når det kom til Nord-Norge ble det for vanskelig. De har ikke engang klart å si hvordan de skal fastsette grensene her. Da overlater de til regionalt nivå å gjøre det, sier Myrseth.

– Useriøst

Ingen av de tre nordnorske fylkene har blitt enige om å slå seg sammen. Troms har vært åpen for å slå seg sammen med Finnmark. Nordland og Finnmark har vært klar på at de velger å stå alene.

– Siden ingen er blitt enige, er det ikke bedre at noen andre tar avgjørelsen?

– Nei. Ikke nå som ting har blitt som det har blitt. Men jeg synes at de burde vise kortene sine. Om de virkelig mener dette, burde de gi et forslag til Stortinget å diskutere, som er fullstendig. Da kunne vi tatt det seriøst, men dette synes jeg rett og slett blir et useriøst forslag, sier Myrseth.

Optimist

Samtidig sier Myrseth at fylkespolitikerne i Troms nå skal lytte til hva som videre blir sagt fra sentralt hold.

– Og så er mitt parti av den oppfatning at dette skal foregå med frivillighet. heldigvis er det få måneder til det er valg, og da er jo spørsmålet om dette kommer til å bære helt inn.

– Tror du reformen blir gjennomført?

– Nei.

Pressekonferanse

Frp, Høyre, KrF og Venstre innkaller til pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget om kommune- og regionreformen kl. 8.30 onsdag.

Da vil samarbeidspartiene presentere status for kommunereformen og regionreformen.

I formiddag presenterer Regjeringen hvor mange kommuner og fylkeskommuner som skal slås sammen.