Hopp til innhold

Børge Ousland og Mike Horn vil fullføre ekspedisjonen uten rasjoner fra «hjelperne»

Den sterke vinden har skapt to råker mellom de fire polfarerne på isen. Nå vil Ousland og Horn forsøke å krysse råken for å nå over til «hjelperne» Gamme og Rotmo.

Bildet er tatt under Mike Horn og Børge Ouslands ekspedisjon gjennom Arktis og til Svalbard.

VENTER PÅ Å FULLFØRE: Tre kilometer fra en åpen råk venter Børge Ousland og Mike Horn på at vinden skal løye, før de vil forsøke å ta seg over uten hjelperne og ekstra mat, sier Annika Horn.

Foto: Mike Horn

SISTE: Det er nå 150 meter mellom polfarerne ute på isen. Omtrent en time siden så Bengt Rotmo og Aleksander Gamme et lys i horisonten, forteller ekspedisjonsleder Lars Ebbesen.

Annika Horn har nettopp lagt på røret etter å ha snakket med polfarer og pappa Mike Horn.

Han har nettopp brutt leir tre drøye kilometer fra en råk.

På andre siden har polfarerne Aleksander Gamme og Bengt Rotmo slått leir. De har med seg oppblåsbare kajakker, men på grunn av vind har de så langt ikke tatt sjansen på å krysse råken.

Annika Horn sier faren og Børge Ousland etter omstendighetene har det bra.

– Men de er slitne. For oss er ikke tre kilometer langt, men for dem er det en massiv distanse.

Ved punktet på høyre side befinner Horn og Ousland seg, mens på andre siden venter Rotmo og Gamme. 
Copyright: RADARSAT-2 Data and Products © MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd, 2019. - All Rights Reserved. RADARSAT is an official mark of the Canadian Space Agency. Processed and analysed by KSAT.

Ved punktet på høyre side befinner Horn og Ousland seg, mens på andre siden venter Rotmo og Gamme. Copyright: RADARSAT-2 Data and Products © MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd, 2019. - All Rights Reserved. RADARSAT is an official mark of the Canadian Space Agency. Processed and analysed by KSAT.

Foto: Ksat

Ekspedisjonen leder, Lars Ebbesen, forteller til NRK at planen nå er at de fire polfarerne skal gjenforenes etter at Ousland og Horn har krysset en stor råk.

– Rotmo og Gamme har kommet frem til en større, ny råk. Der har de lagt seg til. Ousland og Horn har bestemt at de bryter camp der de er og går ned til Rotmo og Gamme, rett og slett fordi den råken må de passere uansett senere i dag. I stedet for å ha to mann krysse den en vei, og fire mann en annen vei, så gjør vi det slik.

Ousland og Horn ønsker å fortsette med sine rasjoner uten å motta mat fra Gamme og Rotmo.

Derfor sparer de på og fordeler de siste matrasjonene mens de venter for å ha «drivstoff» nok til innspurten. Mike Horns datter Annika sier det er viktig for dem å fullføre uten støtte, dersom det er mulig.

Lars Ebbesen forteller om planene for å få polfarerne Børge Ousland og Mike Horn ut av isødet.

Lars Ebbesen forteller om planene for å få polfarerne Børge Ousland og Mike Horn ut av isødet.

Drev 26 kilometer i natt

– I natt har området drevet 26 kilometer, og det har vært stor fart på isen, sa ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til NRK fredag morgen.

Ekspedisjonen håper at Børge Ousland og Mike Horn møter «hjelperne» i løpet av kvelden.

– Vi tror de møtes tidligst om fem eller seks timer, men det er egentlig umulig å si. Det er rufsete is og vanskelige forhold, sier Lars Ebbesen.

Bengt Rotmo og Aleksander Gamme, som ble sendt ut på isen fra skipet «Lance» for å blant annet levere fra seg mat, skulle egentlig vært fremme på onsdag.

Onsdag var Ousland og Horn framme ved det opprinnelige møtepunktet, men værforholdene har hindret de andre to polfarerne.

– Når man leker med naturen må man være klar over at det kan skje overraskende ting. Det har denne turen virkelig bevist. Nå løser vi det moder jord kaster på oss, og har egentlig stor glede av det, sier Ebbesen.

Dynamisk is

Leder for Svalbardprogrammet ved Polarinstituttet, Harald Steen, er godt kjent med området de fire polfarerne befinner seg i.

På de kartene han har sett fra området, ser det ut som om det er store råker i området nå.

Han var prosjektleder da båten «Lance» lå fastfrosset i isen i et halvt år i 2015. Nå ligger «Lance» i akkurat samme område som der hvor skipet var for fire år siden.

Lyden av is som sprekk opp i Polhavet, på 83 grader nord.

Lyden av is som sprekk opp i Polhavet, på 83 grader nord.

– Isen er veldig dynamisk. Det kan åpne seg råker, og de kan lukke seg igjen, sier Steen til NRK.

– Alltid håp

En tilsvarende ekspedisjon har ikke blitt gjennomført tidligere.

– Vi er så utrolig nær på en vellykket avslutning på en helt episk tur. Vi skal ikke ta noen sjanser. Vi vil få lastet ned nye satellittbilder, for å se om vi kan gi tips her hjemmefra, sier Ebbesen.

Fredag morgen holdt vinden en hastighet på 9–10 meter i sekundet, og opp mot 14 meter per sekund i kastene. Ifølge Ebbesen har Ousland og Horn det bra etter å ha fått hvilt godt.

De har nå næring til i dag og i morgen, og eventuelt til en tredje dag. Derfor har de bestemt seg for å fullføre med den maten de har i pulken.

– I dag tidlig spiste de full frokost for å forberede seg på at de skal i isen og levere et bra arbeid i dag.

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn er få kilometer unna sine hjelpere. Blir situasjonen kritisk, kan et helikopter redde dem fra isødet. Men det er det ingen som har lyst til nå.

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn er få kilometer unna sine hjelpere. Blir situasjonen kritisk, kan et helikopter redde dem fra isødet. Men det er det ingen som har lyst til nå.

Venter spent på beskjed

Sønnen til Børge Ousland, Max Ousland, venter spent på beskjeden om at faren har nådd skipet «Lance».

Max Ousland innrømmer at han har vært litt ekstra bekymret den siste uka.

Max Ousland

Sønnen til Børge Ousland, Max Ousland, gleder seg til at faren er av isen. Han innrømmer at han har sovet dårlig den siste uka.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

– Han er ikke så ung som han var før. Man tenker jo sitt, om hvor mye de presser seg og alt det der. På slutten av en sånn tur, når du har gått i flere måneder, så er du såpass sliten i hodet at det er lett å gjøre en feil, sier han.

– Ikke en redningsaksjon

Det vil ta et par dager å komme seg sørover og til skipet «Lance» som ligger og venter på den. Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen er ikke overrasket over hindringene som har dukket opp.

Børge Ousland (t.h.) og Mike Horn

Mike Horn og Børge Ousland startet ekspedisjonen om bord i seilbåt. Sammen med mannskapet var det den som tok dem gjennom Beringstredet og nordover mot isen.

Foto: Børge Ousland

Det står et helikopter klart i Longyearbyen til å hente dem ut. Ebbesen sier det foreløpig ikke er aktuelt.

– Dette er dag 85 av et prosjekt der hele vitsen var å gå av en båt, krysse polhavet for så å gå om bord på en båt igjen for egen maskin. Å bli hentet ut med helikopter er en evakuering og en avslutning på turen som ikke sitter for de gutta der nå, sier Ebbesen.

– Vi vil være i en veldig prekær situasjon hvis det skal skje. Det er helt fjernt for oss.

Han sier det kun vil være aktuelt dersom noen faller i en råk eller blir alvorlig skadet.

– Eller et isbjørnangrep vi ikke klarer å se på forhånd. Det er mange ting som kan skje der. Vi har heldigvis en tjeneste på Svalbard med piloter som har fryktelig lyst på den turen, for de er like store eventyrere som oss.

Cato Zahl har vokst opp sammen med Børge Ousland på Nesodden. Han har også gått sammen med ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til Sydpolen.

– Denne ekspedisjonen berører meg nært og personlig. Jeg husker Børges gutterom som et ekspedisjonskontor. Hele livet har han forberedt seg, sier han.

Børge Ousland har vært polfarer i over 20 år, her er noen av hans største eventyr.

Børge Ousland har vært polfarer i over 20 år, her er noen av hans største eventyr.