Aron Sigurdarson på La Manga

Aron Sigurdarson mistet faren sin i kreft. Nå snakker han ut om den tøffe tiden - og savnet.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Tøft for meg å se pappa kjempe mot kreften

Ny TIL-stjerne snakker ut om farens bortgang – og deres spesielle forhold.

LA MANGA: Mye tyder på at TIL har funnet gull på Island i Aron Sigurdarson (22), unggutten som scoret et praktmål i sin A-landslagsdebut mot USA i januar.

Men med seg i bagasjen fra sagaøya til Tromsø har Sigurdarson en sterk og trist historie.

Han hadde et nært og spesielt forhold til faren sin, Sigurdur Hallvardsson, som i mange år kjempet en tøff og vanskelig kamp mot en svulst på hjernen.

Og tapte.

– Faren min kjempet mot kreften i 10 år. Han døde i 2015, forteller Aron Sigurdarson i dette åpenhjertige intervjuet med NRK i fiskerlandsbyen Cabo de Palos, 10 minutters kjøring fra fotballanlegget på La Manga.

– Det var et hardt slag for meg. De siste månedene var han veldig syk, lå i sengen hele dagen, klarte ikke å stå opp. Og det var tøft for meg å se han slik – fordi han var en så sterk person, og med så sterk karakter. Å se han så syk, det var tøft, sier Aron Sigurdarson.

Aron Sigurdarson og faren Sigurdur Hallvardsson

Aron og faren, Sigurdur Hallvardsson. I 10 år kjempet han mot kreften. - Jeg savner han hver dag, sier Aron.

Foto: Privat

Et nært og spesielt forhold

Det var faren som tok Aron med på fotballtrening for første gang.

– Jeg var fem år gammel. Han lærte meg masse om fotball. Og jeg skulle gjerne hatt han med meg i dag. Å se min debut på landslaget for Island, der jeg scoret. Jeg vet at han ville vært stolt av meg, sier Aron Sigurdarson.

Hadde dere et spesielt nært forhold?

– Ja, vi var veldig nære, for å si det sånn. Jeg bodde sammen med mamma, ikke med faren min. Men jeg besøkte han alltid. Og han så alle kampene jeg spilte opp gjennom årene. Etter hver kamp kom han med tips om hvordan jeg kunne bli bedre. Og jeg skulle ønsket at han hadde vært her – og fortsatt kunne gi meg råd om hvordan jeg kan utvikle meg som fotballspiller.

Hvor sterkt er savnet?

– Veldig sterkt. Hver dag. Etter at han døde har jeg debutert for Island og flyttet til Tromsø – og signert kontrakt med TIL – og dermed blitt profesjonell fotballspiller. Det var noe han alltid trodde jeg kunne bli. Han sa: Du har talentet, men du må jobbe hardt for å klare det.

  • Aron om forholdet til faren:
    Aron Sigurdarson om tapet av faren.

Kampen stoppet – faren kom inn på banen

Det spesielle forholdet mellom far og sønn ble også offentlig kjent – og omtalt – på Island i 2013. Aron spilte for Fjölnier mot sin gamle klubb og farens tidligere klubb, Throttur.

– Han sa ikke noe til meg før kampen, men avtalte med dommeren – at dersom jeg scoret i denne kampen, så ville han komme ut på banen. Jeg scoret. Og etter noen få minutter ble kampen stoppet, pappa kom inn på banen og vi omfavnet hverandre. Et veldig morsomt og spesielt øyeblikk – veldig spesielt.

Aron Sigurdarson

Sportsjournalist og leder av sportsjournalist-forbundet på Island, Eirikur Stefan Asgeirsson, omtaler faren slik:

– Han var veldig respektert og kjent i fotballmiljøet på Island, hadde mange venner og donerte også penger til et senter for kreftbehandling i Reykjavik, forteller Asgeirsson.

Aron Sigurdarson og faren Sigurdur Hallvardsson klemmer midt i en kamp

Det spesielle øyeblikket fra 2013 der dommeren stopper kampen og faren kommer inn på banen for å gi sønnen Aron en klem etter en scoring.

Foto: Privat

Drømmedebut for Island

Han er spent på hva sønnen nå kan få til i norsk fotball. Og det er selvsagt også Aron Sigurdarson selv.

Uten faren som støttespiller og supporter, er 22-åringen i startgropa på sin profesjonelle karriere – og på A-landslaget.

– Jeg har store drømmer – og store ambisjoner. Jeg vil spille i de største ligaene i verden. Men nå har jeg fokus på Tromsø, spille bra for Tromsø, etter hvert bli solgt til større klubber og etablere meg på A-landslaget, sier Aron Sigurdarson.

Debuten mot USA i Los Angeles 31. januar vil han aldri glemme. Han scoret et fantastisk solo-mål i en kamp Island tapte 2–3. Selvsagt et stort øyeblikk for en ung spiller.

– Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg var på prøvespill i Tromsø da jeg fikk telefonen om at jeg skulle reise til USA med landslaget. Jeg fikk spille fra start. Og scoret.

Hvordan var det?

– Stort. Og ekstra stas at Eidur Gudjohnsen hadde den målgivende pasningen.

Er han et forbilde for deg?

– Ja, selvsagt. Han er en levende legende på Island og den beste spilleren vi har hatt noen gang – og med en fantastisk karriere. Helt klart en av mine idoler når jeg vokste opp. Og jeg har sett utallige videoer av Eidur på Youtube. Å spille sammen med han på landslaget var stort. Og forhåpentligvis får jeg spille mot Eidur i årets første seriekamp, i og med at han nå har gått til Molde, smiler Aron Sigurdarson.

Inn i EM-troppen?

Kanskje spiller de sammen også i sommerens EM-sluttspill i Frankrike. Sigurdarson vet at dersom han storspiller for Tromsø i den norske ligaen, kan det åpne seg en mulighet.

– Sjansen til å komme med i troppen er kanskje ikke stor, men den er der. Spiller jeg bra for Tromsø, øker det sjansene mine. Konkurransen er hard, men jeg vil gjøre mitt for å komme med. Så får vi se, sier Sigurdarson.

Journalist Eirikur Stefan Asgeirsson vurderer Sigurdarson slik:

– Aron har alltid hatt et stort talent, et fantastisk skudd og en evne til å score spektakulære mål. Men problemet har vært stabiliteten. Nå som han har blitt profesjonell, kan han kanskje bli mer stabil i prestasjonene. Jeg er veldig spent på hva han kan få til i Tromsø. Og om godt spill i Norge kan gi han en plass i EM-troppen, sier Asgeirsson, som skal følge Island i deres aller første sluttspill, i Frankrike i sommer.

  • Se video:
    Aron Sigurdarson intervjuet på TILs treningsleir på La Manga.

Får tillit på venstrekanten hos Flovik

Før det skal det spilles mange serie- og cuprunder i Norge. Trener Bård Flovik tror Aron Sigurdarsons kvaliteter vil bli godt tatt imot på Alfheim.

– Spennende kantspiller, helt klart – med et rapt skudd og et fint steg, men jeg skal ikke legge for mye press på han. Likevel legger jeg ikke skul på at dette er en spiller vi har hentet for at han skal spille kamper for oss. Han er så direkte i stilen – og med såpass store ferdigheter som han har – er han med og skaper den ubalansen vi ønsker. Og jeg tror Aron kan få en fin sesong for oss, sier Flovik.

Aron Sigurdarson på La Manga

Fredag kveld scoret Aron Sigurdarson sitt første mål for TIL, på straffespark. Men han var kritisk til egen innsats mot russiske Krylia Sovetov.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Aron Sigurdarson stortrives blant Gutan.

– Ja, alle har tatt godt imot meg. Jeg trives. Når vi kommer tilbake til Norge håper jeg at jeg og kjæresten kan flytte inn i leilighet så fort som mulig. Jeg gleder meg stort til vi kommer i gang med seriekampene. Kan nesten ikke vente, slutter Aron Sigurdarson.