NRK Meny
Normal

Starter festen for tidlig

Med håp om store kontrakter –og miljøbevegelsen som festbrems – har nordnorsk næringsliv begynt å forberede seg på Goliat-utbygginga.

Et 40-tall bedrifter møter i dag oljeselskapet Eni, som skal bygge ut feltet utenfor Hammerfest. Men Natur og Ungdom er festbrems:

– Hvis jeg var lokalbefolkningen i Nord-Norge, så ville jeg i hvert fall ikke ha tatt gleden på forskudd i forhold til et ilandføringsanlegg, som det også er snakk om , sier fagmedarbeider Elisabeth Sæther. 

Lønnsomhet

Forventningene til oljefeltet, som ligger bare fem mil nord for Sørøya, vokser. En i er nå i gang med å få klarlagt hvor mye olje Goliat faktisk skjuler, og først til våren vil eierne av lisensen bestemme hvordan feltet skal bygges ut.

– Samtidig vet vi at oljeselskapene lokker med gull og grønne skoger, for eksempel ilandføringssteder, men vi må være klar over at oljeselskapene tar sine beslutninger ut fra lønnsomhet, ikke på grunnlag av hva som er best for lokalt næringsliv, sier Sæther.

Tidlig ute

Men allerede har nordnorsk næringsliv begynt å forberede seg på oppdrag. I dag starter det første seminaret i forkant av utbygginga. Et 40-tall bedrifter med til sammen 60 deltakere fra hele Nord-Norge har meldt seg på.

– Det viser at det er stor interesse fra næringslivet i landsdelen. Jeg er overrasket over at det kommer bedrifter fra langt sør i Nordland, for egentlig er vi litt tidlig ute i forhold til Goliat, sier Jan Egil Sørensen, daglig leder i Petro Arctic.

Har lært

Petro Arctic skal være leverandørnettverk for Goliat-prosjektet. I dag får næringslivet høre om muligheter og utfordringer for leverandørindustrien i nord.

Sørensen tror påmeldinga viser at næringslivet i nord har lært fra Snøhvit:

– Snøhvit ventet vi så lenge på, at da det endelig begynte å nærme seg, så var bedriftene veldig forsiktig. Man tok ikke av, slik man hadde gjort mange ganger før, sier han.