NRK Meny
Normal

– Kommunen glemmer distriktene

Fiskerkvinnelaget på Sommarøy har lenge stått i spissen for eldreaktiviteter i distriktet. Nå ønsker de hjelp fra kommunen.

Laila Hansen, Sommarøy.

Leder i Fiskerkvinnelaget Havblikk, Laila Hansen har stått på i flere år for et bra aktivitetstilbud for eldre i distriktet.

Foto: Linn Blomkvist

Fiskerkvinnelaget på Sommarøy, Hillesøy og Brensholmen har gjennom sine 30 år stått på for at de eldre i området skal ha en plass å møtes.

Men for å klare å holde aktivitetsnivået oppe, ønsker de nå hjelp fra kommunen.

Trenger mer enn penger

Utviklingslaget på Sommarøy og Hillesøy har hjulpet Fiskerkvinnelaget og søkt om midler fra Helsedepartementet for aktiviteter.

Det har så langt blitt brukt på en tur til Tromvik som pensjonistene i området fikk dra på i forrige uke.

Men Laila Hansen, leder for Fiskerkvinnelaget, tror ikke pengene er nok.

– De pengene vi har fått er bare en dråpe i havet. Vi må ha kommunen med, og vi vil at de betaler en aktivitørstilling. I Tromsø har de jo dagsenter på alle institusjonene, og det er det kommunen som betaler for, sier Hansen.

– Føler dere at kommunen glemmer distriktene?

– Ja, absolutt. Det føler vi og det tror jeg vi har god grunn for å føle, sier Hansen.

Tenker på fremtiden

Åshild Strømmesen er leder for utviklingslaget på Sommarøy og Hillesøy.

Utviklingslaget har i mange år jobbet med aktiviteter for både unge og voksne, men hun sier at de ser et behov for å gjøre noe med tilbudet for pensjonistene.

– Fiskerkvinnelaget sørger for pensjonisttreff, arrangerer eldredag, har møljefester og andre aktiviteter. De gjør det meste for at folk skal ha møtesteder. Vi som begynner å bli godt voksne ser at dette har ikke vi mulighet til i å fortsette med i fremtiden, sier Strømmesen.

Hun er enig i at en aktivitør bør ansettes.

Vil ha bedre tjenester

I dag er det dagsenter én dag i uka på Havtun bo- og servicesenter på Brensholmen. Det er Hillesøy menighet som står bak dagsenteret og det er frivillige som driver det.

Fiskerkvinnelaget ønsker å få tilbake det dagsenteret som en gang var på Havtun.

– Det har vært både frisørsalong og fysioterapeut her, og de rommene finnes fremdeles. Jeg tror ikke det er noe problem å bruke dem. Da kan folk komme hit til Havtun for slike tjenester, sier Hansen.

Skal møte kommunen

Hansen sier at hun merker at interessen for å gjøre eldretilbudet bedre er der.

– Men vi er nødt til å gi kommunen et spark for å få det til, og det gjør vi nå.

I august skal Hansen og Fiskerkvinnelaget møte kommunen for å se hva som kan gjøres. Møtet skal selvfølgelig skje på «yttersia»

– Vi sa at vi kommer ikke til byen. De skal komme hit. Og det gjør de.