NRK Meny
Normal

– Høyre lytter ikke til kommunene

Cecilie Myrseth (Ap) mener Høyre ikke er interessert i kommunenes egne tanker om sammenslåing. Helge Eriksen (H) er dypt uenig.

Publikum

Befolkningen i Harstad, her under Festspillene i 2013, kan ende opp i en felles kommune med folket i Kvæfjord, Skånland, Ibestad, Evenes, Tjeldsund og Lødingen

Foto: Rune. N Andreassen

Valglogo
Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth, leder i Arbeiderpartiet i Troms.

Foto: Lars Åke Andersen/frifoto.no

– Det er altfor mange argumenter og momenter regjeringen ikke tar inn over seg. Regjeringen må ta ansvar, komme seg ut av kontorene sine, og lytte til kommunene, sier Cecilie Myrseth, leder av Arbeiderpartiet i Troms.

Hun er ikke særlig imponert over hvordan regjeringen jobber fram Høyres store prosjekt, kommunereformen. Myrseth mener prosjektet har startet i feil ende.

– Det virker som kommunene ikke har et annet valg enn å slå seg sammen, dersom de vil beholde tilskudd og andre ordninger, sier hun.

– Størrelse har ingenting å si

I februar sa Gudleif Kristiansen, ordfører i Måsøy kommune i Finnmark, at han føler seg presset til sammenslåing.

– Jeg føler at beskjeden er at dersom vi velger å stå alene, så får vi ta konsekvensene selv. Jeg er ikke sikker på at sammenslåing er riktig. Og hvis vi sier at vi ikke vil slå oss sammen med andre, så lurer jeg på hva konsekvensene blir. Det vet vi ingenting om, sa Kristiansen.

I Tromsø-regionen er det stor uenighet om kommunene bør slå seg sammen.

– Vi kan ikke slå sammen kommunene basert på hvor mange kommuner noen mener vi bør være, eller ut fra hvor mange som skal bo i hver kommune. Vi må i stedet se på hvilke tilbud som er i kommunene, og hvor gode disse tilbudene er, sier Cecilie Myrseth.

Se hva politikerne i Troms mener om kommunesammenslåing ved å klikke på de forskjellige kommunene i kartet:

Laster kart, vennligst vent...

Mener det er en god prosess

Helge Eriksen

Helge Eriksen, Høyres ordførerkandidat i Harstad.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Høyres ordførerkandidat i Harstad, Helge Eriksen kjenner seg ikke igjen i uttalelsene fra Myrseth.

– Jeg mener regjeringen og Kommunal- og moderniseringsdepartementet har lagt opp til et godt og grundig løp i denne saken. At vi må bruke tid på en slik prosess er opplagt. Nå har kommunene en frist til juni 2016 for å bestemme seg for hva de ønsker. Dette er ikke en prestisjereform, men en nødvendig reform for å gjøre norske kommuner mer bærekraftige, sier han.

Harstad kommune utreder nå en mulig storkommune i Sør-Troms og nordre Nordland, sammen med Kvæfjord, Skånland, Ibestad i Troms og Evenes, Tjeldsund og Lødingen i Nordland. Flertallet av politikerne i Harstad er for en slik sammenslåing.

– For oss vil dette være naturlig for både bolig- og arbeidsmarkedet i vår region. Slike tanker bør være utgangspunktet for sammenslåing, sier Eriksen.