NRK Meny
Normal

– Han er veldig fortvilet over situasjonen som har oppstått

Mannen som er siktet for drap på en bekjent i Kautokeino sier han er sjokkert over siktelsen. – Han er veldig fortvilet over den situasjonen som har oppstått, sier forsvarer Kjetil Nilsen.

En mann ble drept i Kautokeino lørdag kveld. Reportasje fra søndagsrevyen, reporter Joakim Reigstad.

En mann ble drept i Kautokeino lørdag kveld. Reportasje fra søndagsrevyen, reporter Joakim Reigstad.

Kjetil Hugo Nilsen

Forsvarer Kjetil H. Nilsen sier hans klient etter planen vil bli avhørt av politiet mandag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den antatte gjerningsmannen har vært til behandling på grunn av hodeskader han pådro seg i forbindelse med dramaet lørdag kved. Den siktede er kraftig forslått, og har ennå ikke forklart seg for politiet.

Søndag kveld møtte han imidlertid sin forsvarer i Alta. Nilsen forteller at mannen i 40-årene som er siktet for forsettlig drap er «svært medtatt, både fysisk og psykisk».

– Han mottok siktelsen tildligere i dag med sjokk og vantro. Han er veldig fortvilet over den situasjonen som er oppstått, sier Nilsen til NRK.no.

– Hvordan stiller han seg til siktelsen?

– Han har ikke tatt stilling til straffskyld, men av hensyn til etterforskningen og de berørte og pårørende i denne saken, ligger det nok an til at han vil samtykke til politiets begjæring om varetekt, sier Nilsen.

Forsvareren sier at den siktede har «ganske store skader i ansiktet».

– Det har blitt undersøkt, og det er hevelser. Det er tydelig at han har vært utsatt for vold, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter.

Kripos i Kautokeino

Kripos ankom Garggoluoppa i Kautokeino søndag kveld.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Avhøres mandag

Forsvaren sier at den siktede selv ikke vil være tilstede under mandagens fengslingsmøte.

– Han vil samtykke til varetektsfengsling uten at det kan tolkes som noen erkjennelse av straffskyld, sier Nilsen, og legger til at den siktede vil bli avhørt av politiet mandag formiddag.

– Vi har snakket med politiet og lagt en plan om at han avhøres mandag formiddag, såfremt han har fått en god natt søvn og er klar for det, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter.

Traktor brukt til å sperre hyttevei i Kautokeino

Den siktede skal ha brukt denne traktoren til å sperre veien inn til hytta.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kvinne prøvde å gi førstehjelp

I tillegg til den siktede og den drepte var en kvinne til stede i hytta da drapet skjedde. Hun løp over til en nabohytte da det dødelige skuddet ble avfyrt, og kom uskadet fra hendelsen.

Politiet opplyste på pressekonferansen søndag at kvinnen skal ha forsøkt å utføre livredning på mannen i 50-årene. På direkte spørsmål om livredningen ble utført av den tredjepersonen i hytta, altså kvinnen, svarer lensmann i Alta Øyvind Lorentzen bekreftende.

– Det å utføre førstehjelp er noe alle atumatisk gjør. Det sier seg egentlig selv hvem som utførte livredningen, sier Lorentzen.

Pågrepet tidligere på dagen

Tidligere søndag ble det kjent at drapsofferet, som er en bekjent av den siktede, skal ha tipset politiet om at den siktede kjørte traktor i beruset tilstand. Politiet pågrep mannen, men fant han ikke truende, og løslot ham. Bare timer etter ble mannen i 50-årene drept.

– Det som er normalt i saker hvor noen blir tatt inn for blodprøve fordi det er mistanke om kjøring i beruset tilstand, er at vedkommende blir dimmitert etter at blodprøve blir tatt, sier politiadvokat Ernst Pettersen i Vest-Finnmark politidistrikt til NRK.

Bare timer etter at den siktede ble løslatt ble mannen i 50-årene drept.

NRK.no har tidligere meldt at den siktede brukte traktoren til å stenge veien til hytta der drapet skjedde med flere lass snø. Årsaken til at den siktede stengte veien til åstedet er imidlertid ikke kjent.

– Motivet for drapet er noe den videre etterforskningen vil vise, sier Pettersen til NRK.

Kjente hverandre

Politiet fikk melding om drapet i Kautokeino rundt klokken 19.00 lørdag kveld. Hytta der drapet skjedde ligger i nærheten av bygda Gárggoluoppal, ligger ved elva Čuđejohka, cirka 150-200 meter fra hovedveien.

Den drepte skal ifølge politiet ha blitt drept med ett skudd i overkroppen, og politiet har funnet et tohåndsvåpen på hytta.

Politiet opplyser at det ikker er noe som tyder på at det var en konflikt mellom den drepte og den siktede da den siktede ble brakt inn for promillekjøring. De opplyser imidlertid at den siktede har familierelasjoner.

Kripos ankom søndag ettermiddag for å bistå politiet i Vest-Finnmark med den videre etterforskningen. Ifølge NRKs fotograf på stedet kom tre Kripos-teknikere til åstedet rundt klokken 19.00.

Politiet trodde først at det var blitt skutt fra utsiden og inn i hytta, men har nå gått bort ifra denne teorien og mener nå at skudd ble løsnet innenfra.