Hopp til innhold

– Hadde det ikke vært for fotballmiljøet hadde «Chuks» blitt sendt rett ut

En lapp på kjøkkenbordet var eneste melding familien til asylsøkeren «Chuks» fikk om at far skulle sendes tilbake til Nigeria. – Sånn kan vi ikke ha det i Norge, sier ordføreren i Tromsø.

 Chuksonyedika Agbakwue og Emmanuel

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue og sønnen Emmanuel.

Foto: Privat

Mandag ble midtbanespilleren på Skjervøy Fotballklubb pågrepet på gata i Tromsø og sendt til Trandum utlendingsinternat.

At den nigerianske asylsøkeren Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue ikke fikk ha avskjed med sin to år gamle sønn opprørte lagkameratene. De satte himmel og jord i bevegelse for å få ham hjem igjen.

– Han er ganske morsom og snill med meg hele tiden. Når jeg får besøk bruker han å leke sammen med oss, forteller ni år gamle Oliver som har mørke øyne som lyser opp når han snakker om en mann han er blitt veldig glad i.

Chuks

«Chuks» spiller på tredjedivisjonslaget Skjervøy IK.

Foto: Christer Johnsgård

Olivers stefar «Chuks» har kort, krusete hår og er den eneste med mørk hud på Skjervøys fotballag i Troms. Mandag kom ikke den 27 år gamle nigerianeren hjem. Olivers mamma, Hanne-Marit Johnsen, fant bare en lapp på bordet.

– Han hadde skrevet at han var veldig glad i oss og at politiet hadde kommet og arrestert ham. At de skulle ta ham med til Oslo, og at han ikke visste noe mer enn det. Det var en heftig beskjed å få, sier Johnsen.

– Ville sette en stopper

Det viste seg at «Chuks», som er asylsøker, var blitt pågrepet av politiet. De hadde sendt ham til utlendingsinternatet på Trandum, noe som ofte er ensbetydende med at folk skal sendes ut av Norge.

Spillende trener Svenn Johansen forteller hvordan fotballaget reagerte da de fikk høre om pågripelsen.

– Det var mye tårer i en lang og tung stund i garderoben før vi prøvde å samle krefter. Vi avlyste treningen og begynte å mobilisere for å prøve å få ut budskapet til flest mulig, for å få en stopper for det som var i ferd med å skje, forteller Johansen til NRK.

  • Hør radioreportasje fra Ukeslutt:

– Dette er ikke noe vi kan være oss bekjent

«Chuks» har bodd i Norge i drøyt fire år, og han har en to år gammel sønn, som han heller ikke fikk ta farvel med. Saken opprørte mange i Troms.

Jens Johan Hjort

Ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort synes saken om «Chuks» er skremmende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg synes det er skremmende.

Høyre-ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort, synes «Chuks» fikk dårlig behandling.

– Han hadde ikke fått sagt farvel til sin lille sønn og heller ikke til sine lagkamerater før han ble deportert til Oslo. Dette er ikke noe vi kan være oss bekjent i Norge.

Fikk kontrabeskjed

Fotballaget kontaktet advokat og fikk nyhetene ut i mediene. Det var viktig å støtte opp om «Chuks», sier Alexander Kvikne.

Han er en helt fantastisk fyr. Er det en jeg hadde gjort absolutt alt for er det ham, og det har vi absolutt gjort. Vi har gjort alt som er mulig å gjøre for å få ham til å være i byen og være en del av oss.

Etter flere oppslag i lokal- og riksmedia fikk «Chuks» tirsdag beskjed om at han var innvilget besøk på Trandum, som ligger like ved Gardermoen. Toåringen skulle få dra fra Troms for å besøke pappa i en halv time.

Men så, på onsdag, fikk «Chuks» en helt annen beskjed. Han skulle ikke til Nigeria, han skulle sendes tilbake til Tromsø. Og på flyplassen var fotballvennene hans velkomstkomité.

Mange hadde møtt opp på Langnes lufthamn i Tromsø for å ønske fotballspelaren Chuksonyedika Angebakwue, også kalla «Chuks», velkomen tilbake til Tromsø.

Stor gjensynsglede da «Chuks» landa i Tromsø. Foto/redigering: Trygve Hongset.

– Uten engasjementet ville han blitt sendt rett ut

Med skjelvende stemme og tårer i øynene gikk «Chuks» dem i møte.

– Jeg visste de var mine venner. Nå vet jeg at de også er familien min. Det er helt utrolig.

Men Trandum-besøket har satt sine spor.

Påskemorgen

Senja-spiller og programleder i NRK Super, Christer Johnsgård er en av mange som engasjerer seg i nigerianerens sak.

Foto: NRK

– Det er et skremmende sted. Jeg har aldri blitt arrestert eller vært i fengsel, så dette var en sjokkerende erfaring, sier han til NRK.

Ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort har sin teori om hva som skjedde siden «Chuks» plutselig fikk komme hjem igjen.

– Hadde ikke gutta på Skjervøy og fotballmiljøet i Tromsø engasjert seg, hadde «Chuks» blitt sendt rett ut. Det tror jeg ikke det kan være noen som helst tvil om, sier Hjort.

Kan ta flere måneder før han får svar

Men Politiets utlendingsenhet benekter at oppmerksomheten har hatt noe å si. I en e-post til NRK forteller de at personer som ikke reiser hjem på egen hånd vet at de vil bli pågrepet før eller siden. Men verken politiet eller Utlendingsnemnda vil si noe om denne konkrete saken.

«Chuks» har søkt om å få avslaget på asylsøknaden omgjort, men fungerende avdelingsdirektør i Utlendingsnemnda, Georg Rønnevig, kan ikke love noe selv om han har fått reise hjem til Troms.

Tor Reidar Klausen

Advokat Tor Reidar Klausen mener «Chuks» vil være i stor fare i Nigeria.

Foto: Privat bilde

– Når det gjelder omgjøringsanmodningen som kom inn, så tar UNE umiddelbart stilling til om vi skal gi utsatt iverksetting. Det vil si om personen skal få lov til å bli her mens vi vurderer den eller ikke. Det kan variere hvor lang tid det tar før svaret på omgjøringsanmodningen kommer. Det kan ta alt fra noen til dager til flere måneder, sier Rønnevig.

Advokat Tor Reidar Klausen, mener «Chuks» vil være i stor fare i Nigeria, hvor Boko Haram herjer. Både fordi han tilhører en kristen familie og fordi han har fått så mye oppmerksomhet i Norge denne uka.

– Han er en offentlig kjent person, og ved en eventuell retur må det også legges til grunn at også det vil bli dekt av media både i Norge og sannsynligvis i Nigeria. Dersom det skjer så må man legge til grunn at han vil være et mål for terrorgruppa Boko Haram, forteller Klausen.

Roser hele landsdelen

«Chuks» selv oppgir sønnen som grunn for at han ikke har forlatt Norge.

– Jeg måtte gjøre det jeg føler var riktig. I stedet for å høre på myndighetene, måtte jeg bli og ta ansvar for barnet mitt, sier han.

«Chuks» er nå hjemme igjen hos kjæresten og det setter ikke minst stesønnen Oliver pris på.

– Endelig. Jeg har savnet ham så mye, sier Oliver til NRK.

Denne uken har vært en følelsesmessig berg- og dalbane for «Chuks», som ikke klarer å holde tårene tilbake. Han er ikke bitter etter behandlingen han fikk og han roser fotballvenner og hele landsdelen for det de har gjort for han.

– Folk i Nord-Norge er vidunderlige mennesker. Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra eller hva slags hudfarge du har. De er glad i alle mennesker, sier han.

Lørdag var «Chuks» tilbake på fotballbanen med lagkameratene som møtte Alta2.

Skjervøy IK

Lagbilde av Skjervøy IK før årets sesong. «Chuks» står i midten på bakerste rad.

Foto: Skjervøy IK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark