«Chuks» fikk to fotballag til å gråte

Det ble ingen trening for FK Senja og Skjervøy IK mandag etter at de fikk vite at lagkameraten tvangssendes til hjemlandet Nigeria.

 Chuksonyedika Agbakwue og Emmanuel

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue og sønnen Emmanuel. Mandag ble «Chuks» sendt til Trandum for å bli sendt videre til Nigeria.

Foto: Privat

– Da jeg fikk en alvorlig hodeskade i august i fjor måtte jeg ligge i mørket i flere uker. «Chuks» ringte meg hver dag for å høre hvordan det gikk. Han er en fyr som alltid får deg i godt humør, og som aldri klager, sier Reidar Waage, trener for tredjedivisjonslaget Skjervøy IK til NRK.

Mandag ettermiddag møttes de til trening sammen med andredivisjonslaget FK Senja.

Påskemorgen

Christer Johnsgård har trent med «Chuks» i flere år, og engasjerer seg i nigerianerens sak.

Foto: NRK

Klubbene har en felles treningsgruppe i Tromsø. Waage og hans trenerkollega Svenn Johansen brøt sammen i gråt da de skulle fortelle spillerne nyheten om at deres lagkamerat i fire år, Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (27), er pågrepet av politiet, og kan bli sendt ut av landet.

Senja-spiller, og programleder i NRK Super, Christer Johnsgård, skrev følgende på sin Facebook-side mandag kveld:

«I dag fikk vi alle en kjempetrist og uforstålig beskjed. Chuks blir sendt ut av landet.

Så hvem er egentlig Chuks?

– Chuks er pappa til et barn som bor i Norge.
– Chuks er den som smiler fra øre til øre når han møter deg, og spør deg hvordan du har det.
– Chuks er den som kjøper deg bursdagsgave, pakker den inn med bånd og papir, selv om han såvidt har råd til å kjøpe brød til seg selv.
– Chuks er den som ringer for å fortelle din gravide kjæreste at hun er slående vakker, selv om hun kanskje ikke føler seg sånn som gravid i åttende måned.
– Chuks er den personen som får en hel gjeng mannfolk i en fotballgarderobe til å skrike som noen småunger som ikke har fått lørdagsgodt, fordi han ikke er der lengre.

– Chuks er uerstattelig

Christer Johnsgård

Lagkameratene jobber for «Chuks»

– Det er ufattelig at en så bra person som «Chuks» ikke får være i Norge. Han hadde en sønn og var godt integrert. Jeg håper vi kan gjøre noe slik at «Chuks» kan få bli i landet, sier Johnsgård til NRK.

Også ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, og Troms fotballkrets har engasjert seg i saken, ved å dele Johnsgårds status på sine Facebook-sider.

Fornøyd

«Chuks» og Daniel Danielsen smiler etter en kamp i Skarphallen i Tromsø.

Foto: Reidar Waage / SIK

Mandag kveld satt mange av lagkameratene til «Chuks» fra Skjervøy samlet med mobiltelefoner og datamaskiner for å ringe rundt og sanke informasjon, for å finne ut hvordan de kan hjelpe kompisen sin.

Nigerianeren har bodd Tromsø i fire år, og hadde en sønn på to år på Skjervøy. På de fire årene har han rukket å gli rett inn i fotballmiljøet i Troms, samtidig som han har kjempet en kamp om å få bli i landet.

Ante ingenting

– En av grunnene til at «Chuks» spilte for Skjervøy var at han da fikk muligheten til å være sammen med sønnen noen dager annenhver uke når vi hadde hjemmekamper. Jeg håper de som har tatt denne avgjørelsen kan åpne permene sine en gang til, og tenke på den to år gamle gutten som ikke får se faren sin mer. Det er helt utrolig at vi, i verdens rikeste land, ikke har plass til en fyr som «Chuks», avslutter Skjervøy-treneren.

Skjervøy IK

Lagbilde av Skjervøy IK før årets sesong. «Chuks» står i midten på bakerste rad.

Foto: Skjervøy IK

Fikk avslag i 2012

Advokat Tor Reidar Klausen prøver å stoppe utsendelse av Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue.

Tor Reidar Klausen

Tor Reidar Klausen er advokaten til Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue.

Foto: Privat bilde

– Vi jobber kontinuerlig med å skaffe nok faktaopplysninger som kan bidra til å stanse utsendelsen. Han ble pågrepet av politiet mandag formiddag, og han må sendes ut av landet innen 72 timer, ellers må påtalemyndigheten framstille han for videre fengsling, sier Klausen til NRK.

Han forteller at «Chuks» fikk endelig avslag om opphold i Norge i 2012, og ble mandag pågrepet for å ha oversittet utreisefristen.

– «Chuks» forklarer at han ikke reiste ut av Norge innen fristen, fordi hans kjæreste var gravid og trengte hans bistand. Dette har ikke norske utlendingsmyndigheter tatt hensyn til, sier advokaten som nå forsøker å få stanset utsendelsen av sin klient.

NRK har foreløpig ikke fått innsyn i Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue sin sak hos Utlendingsdirektoratet, og begrunnelsen for at han ikke får opphold i Norge.