NRK Meny
Normal

– For mange småflyplasser i Finnmark?

I år kjøpte staten flytjenester av Widerøe for 200 millioner kroner i Nord-Troms og Finnmark. Nå mener Terje Meyer i Kirkenes Næringshage at fylket er bedre tjent med at pengene blir brukt på andre måter.

Vadsø lufthavn

Terje Meyer i Kirkenes Næringshage mener vardøværinger skal kunne kjøre til Vadsø lufthavn når de skal ut å fly.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er på tide å diskutere om det er for mange småflyplasser i Finnmark, mener leder for Kirkenes Næringshage, Terje Meyer.

I år kjøpte staten flytjenester av Widerøe for 200 millioner kroner i Nord-Troms og Finnmark, og Meyer mener at fylket er bedre tjent med at pengene blir brukt på andre måter.

– I tillegg kommer kostnaden Avinor har med å drive alle småflyplassene, sier Meyer. Bedre vei og båttilbud er en ting. Han mener færre flyplasser også kan gi et bedre tilbud.

Styrke vei- og båtforbindelser

Lederen for Kirkenes Næringshage mener det er på tide å diskutere om Finnmark ville vært bedre tjent med at pengene heller ble brukt på bedre vei- og båtforbindelser.

– Jeg mener det er på tide å ta en diskusjon om vi kanskje kunne ha redusert antall flyplasser i Finnmark, og heller brukt penger på andre kommunikasjonsløsninger, for eksempel vei og båt. Det kunne ha vært mer hensiktsmessig, sier Meyer.

Han sier videre at ved å forbedre vei- og båtforbindelser, kan heller småplassene i Finnmark bruke nabobygdas flyplass.

– Jeg mener man må diskutere om det er hensiktsmessig å ha flyplass i Vardø, for eksempel. Hadde det kanskje vært bedre å sørge for å ha kommunikasjonsløsninger som gjør at vardøværinger kan kjøre til Vadsø å fly der ifra? Er det viktig at Berlevåg og Båtsfjord har to flyplasser? sier Meyer.

Problematisk uten flyplass

Mellom Berlevåg og Båtsfjord er det 9 mil hvor størsteparten av strekningen er fjelloverganger.

– Det er fjelloverganger som ofte er stengt og plagsom. Det er problematisk å komme seg mellom disse to plassene. Det er derfor ikke tvil om at vi har behov for flyplass på begge plassene, sier høyreordfører i Berlevåg, Karsten Schanche.
Ordføreren mener de trenger flyplassene i både Berlevåg og Båtsfjord på grunn av dette.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører, Runar Sjåstad, mener det ikke er for mange småflyplasser i Finnmark.

Foto: Knut Åserud

– På vinterstid trenger vi det i alle fall, sier Schanche.

– Trenger alle flyplasser

Fylkesordfører, Runar Sjåstad, mener det ikke er for mange småflyplasser i Finnmark.

Han er helt uenig, og sier at flyplassene er en viktig del av samferdselstilbudet i Finnmark på grunn av de store avstandene.

– Alle de småflyplassene er også en sikkerhet til befolkningen i forhold til å kunne få ned redningshelikopter, ambulansefly og den type ting. Min mening er at vi har ikke en eneste flyplass for mye. Vi skulle gjerne hatt enda bedre veiforbindelser, enda bedre veistandard, enda flere og bedre havner og hyppigere båtanløp, men jeg tror ikke det å sette havn, vei og flyplasstruktur opp mot hverandre er noen god måte å starte den argumentasjonen på. Jeg mener at vi trenger alt, sier Sjåstad.