NRK Meny
Normal

– Et ubegripelig politisk håndverk

Bardufoss flystasjon blir nedbygd, og det meste flyttes til Rygge i Østfold. Det er Forsvarsdepartementets konkrete ordre.

Hangar på Bardufoss

Bardufoss mister det meste av forsvarets helikoptre. Det skjer samtidig som en hangar til 700 millioner kroner står ferdig.

Foto: ARILD MOE / NRK

Onsdag kom bekreftelsen mange har fryktet. Bardufoss flystasjon bygges ned, og det meste flyttes sørover. Det er Forsvarsdepartementets brev med ordre til avdelingene som er mer tydelig enn det Stortingets langtidsplan var i høst. Ordfører i Målselv, Nils Ole Foshaug er fortvilet over meldingen.

– Det er et ubegripelig politisk håndverk, vil jeg betegne det som, sier Foshaug.

Etter at Forsvarets langtidsplan ble lagt fram i juni har politikere i Troms jobbet for livets rett for forsvaret på Bardufoss. Det har vært stor usikkerhet og uro blant ansatte og tillitsvalgte over at arbeidsplasser kan bli flyttet og lagt ned.

I november ble det kjent at Bell-helikoptrene i 339 skvadronen blir værende på Bardufoss flystasjon i Målselv inntil videre. De blir ikke flyttet til Rygge, før Hærens fremtid er utredet i en egen Landmaktutredning.

Hangar til ingen nytte

Målselvordføreren er sint når han leser iverksettingsbrevet. I ordren om hvordan politikernes langtidsplan skal settes ut i livet er nedbyggingen av Bardufoss flystasjon mer tydelig enn før. Det står at 339 skvadron skal lokaliseres til Rygge. Dagens lokalisering og fordeling med ni helikoptre på Bardufoss og ni helikoptre på Rygge videreføres inntil resultatet fra Landmaktstudien er klar. Man skal forberede nedleggelse av 139 Luftving på Bardufoss, og se dette i sammenheng med opprettelsen av et ledelseselement på Rygge.

Nils Ole Foshaug er trist over det flertallet med Høyre, Fremskrittspartiet og hans eget Arbeiderparti velger å gjøre.

På Bardufoss er nettopp en stor hangar til om lag 700 millioner kroner ferdig, og den skulle være hjertet i hovedbasen for forsvarets helikoptre.

– Hvis du ser investeringene som er gjort er jeg sikker på at man kan bikke en milliard kroner, sier Foshaug.

  • 
I dag kom ordren fra forsvarsministeren - og den bekrefter det ordføreren i Målselv har fryktet.Bardufoss mister de fleste av forsvarets helikoptre. Det skjer samtidig som en helikopter-hangar til 700 millioner kroner står ferdig.

Skjønner reaksjonene

Tidligere stortingspolitiker og Høyres forsvarspolitiske talsperson Regina Alexandrova (H) har fått mye kjeft i Troms for det som skjer, blant annet med Bardufoss. Hun forstår frustrasjonen godt.

– Det handler til syvende og sist om mennesker og arbeidsplasser.

Er Bardufoss som hovedbase for helikopter helt ute nå?

– Nå er det jo langtidsplanen som skal se på mobiliteten til Hæren, blant annet. Det som er bra er at Bell-helikoptrene ikke flyttes sørover før man har en avklaring i hva som ligger i landmaktutredningen. Jeg kan ikke se for meg en landmakt uten helikopterstøtte med den mobiliteten det gir, sier Alexandrova.

Målselvordføreren gir ikke opp kampen om Bardufoss.

– Jobben videre blir igjen å få det politiske miljøet i Norge til å skjønne at mulighetene rundt Bardufoss flystasjon bør utnyttes, sier Foshaug.