– En god følelse å kunne hjelpe til!

Regina Aba har et brennende ønske om å hjelpe befolkningen i Guinea. Nå er det dødeligheten blant gravide og fødende hun vil til livs.

Regine Aba

Regina Aba står foran et lass med ting som er klare for å sendes til et sykehus i Guinea.

Foto: Privat

Prosjektet til Regina Aba (38) startet med utbruddet av ebola i 2015. Hennes eget fødeland Guinea var hardt rammet, og hun så på TV at mange pasienter lå på gulvet fordi de ikke hadde senger.

Til daglig jobber Aba som sykepleier ved Helsehuset i Harstad. Da helseavdelingen i etasjen over skulle legges ned, hadde hun ikke hjerte til å se sengene og annet utstyr bli kastet.

– Jeg så at tingene var i god stand, og jeg spurte kommuneoverlegen om jeg kunne få dem. Han spurte hva jeg skulle med dem, og da sa jeg at jeg ville sende dem til Afrika, sier Aba.

Da var prosjektet i gang. Mange i lokalbefolkningen stilte opp, og senger ble sendt med en container til innlandet i Guinea.

– Det var veldig vellykket. Det var så fint at jeg ble helt rørt, sier Aba.

(Artikkelen fortsetter under)

sykesenger til afrika

30 sykesenger har blitt sendt fra Harstad til Guinea. Transporten tar om lag to måneder.

Foto: Regina Aba

Hjelper gravide

Senere ble Regina Aba anbefalt å opprette en stiftelse for å kunne hjelpe flere. Som sagt, så gjort, og stiftelsen Helsesolidaritet ble opprettet. Hun fikk etterhvert med en sykepleierkollega i prosjektet.

Da ebola ble utryddet i Guinea, gikk hun Aba i gang med sitt nye prosjekt. Dødeligheten er stor blant gravide og fødende kvinner i landet. Nå har hun og flere andre frivillige samlet inn store mengder utstyr som de sender til Afrika.

– Vi besøkte Guinea i fjor, og der hadde de fått et sykehus i gave, men manglet mye utstyr. Nå har vi søkt om utstyr, og helsepersonellgrupper som skal være med dit for å gi litt opplæring, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)

dugnad

Hjemme i Harstad ble det avholdt dugnad for å samle inn penger til prosjektet.

Foto: Privat

– God følelse

Allerede har de sendt avgårde store mengder utstyr til sykehuset. 30 sykesenger, rullestoler, gåstoler, stokker, kontorstoler, kjøleskap og barneleker er allerede sendt med båt til Guinea.

– Samlet tror vi det kan hjelpe sykehuset til å være i drift, sier Aba.

De har fått video fra sykehuset, med masse glade voksne og barn. Det gir en god motivasjon til å fortsette arbeidet.

– Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier Aba.