Hopp til innhold

Medisineksperter med kraftig kritikk av WHO

Amerikanske forskere har skrevet en kraftig oppfordring til WHO om ikke å somle i møte med zikaviruset - slik de gjorde med ebolautbruddet.

Zika Brasil

BLODPRØVE: En sykepleier gjør klar for blodprøve av en baby med mikrocefali på Oswaldo Cruz Hospital i Recife i Brasil.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

To år etter ebolautbruddet i vestafrikanske land advarer amerikanske forskere Verdens helseorganisasjon (WHO) om ikke å somle vekk tida.

Zikaviruset har nå spredt seg til 27 land i Latin-Amerika. I Brasil er nesten 4000 barn født med tilstanden mikrocefali - alvorlig hjerneskade - som linkes til zikaviruset.

– WHO tar ikke lederskap

– Viruset har nå eksplosiv risiko for å bli en pandemi, skriver professorene Daniel R. Lucey og Lawrence O. Gostin i Journal of the American Medical Association.

De kritiserer WHO for det de mener var en altfor sein reaksjon på ebolautbruddet i Vest-Afrika i 2014. Da døde over 10.000 personer i Liberia, Guinea og Sierra Leone.

– WHOs unnlatelse av å handle besluttsomt kostet tusener av liv. Men til tross for interne reformer, tar fortsatt ikke WHO lederskap i møte med Zika-epidemien, skriver forskerne.

De ber WHO opprette en krisestab med sykdomseksperter snarest.

Begravelse i Monrovia, Liveria av ebola-offer

EBOLA I LIBERIA: Smittevernarbeidere sprayer en grav i Monrovia 18. oktober 2014. Den døde kvinnen var trolig smittet av ebola.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Oppfordrer til å overvåke zika

Den panamerikanske helseorganisasjonen, som tilsvarer WHO i Latin-Amerika, har oppfordret landene til å overvåke situasjonen og rapportere inn alle komplikasjoner i forbindelse med zikaviruset.

Tidligere denne uka sa WHOs talsperson Christian Lindmeier at det ikke finnes noen helt klar sammenheng mellom zikaviruset og mikrocefali hos nyfødte.

– Sammenhengen mellom mikrocefali og zika er foreløpig i hovedsak en tilfeldig sammenheng, sa Lindmeier.

Finnes ingen kur mot viruset

En gravid kvinne holder seg rundt magen på en helsestasjon i Honduras

ADVARER GRAVIDE: Her er en gravid kvinne på en helsestasjon i Honduras, ett av landene som er rammet av zikavirus.

Foto: ORLANDO SIERRA / Afp

Men verken forskerne eller helsemyndighetene er betrygget. I flere land advares kvinner mot å bli gravide, og i Norge sier Folkehelseinstituttet gravide bør vurdere å utsette reisen til Latin-Amerika.

Det finnes ingen kur mot zikavirus og forskere mener det kan ta opp til 10 år å få en vaksine ut på markedet. Trolig er flere millioner mennesker smittet i Latin-Amerika så langt.

– Det internasjonale samfunnet har ikke råd til å vente på at WHO handler, avslutter de amerikanske forskerne sin oppfordring til verdens helsemyndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt