– Døden er det ingen som kommer unna, derfor burde den interessere alle

Med frakk og bowlerhatt har Per Helge Nylund hver allehelgensaften i seks år guidet modige tromsøværinger med på en tur mellom gravstøttene på Tromsø Gravlund.

Spesielle gravstøtter og historier.

En av favorittstøttene til gravlund-guide Per Helge Nylund. Mannen som ligger her skjøt mange isbjørn, derfor er det litt rart at det ser ut som isbjørnen sørger, sier Nylund.

Foto: Mats Myrstad / NRK

I lyset av en gammel lykt kan man se alt fra de største minnemonumentene til de minste trekorsene. Alle har en historie, og Per Helge Nylund kan fortelle mange av dem.

Turen er et fast arrangement under Tromsø Internasjonale Kirkefestival. Den har blitt høydepunkt under festivalen, og de siste årene har Nylund måttet ta turen gjennom gravlunden to ganger på allehelgensaften.

Ivrig forteller

Turen begynner med sang og fortellinger foran kapellet.

Foto: Mats Myrstad /NRK

– Det har blitt veldig populært, og rett som det er så kommer vi ut av gravlunden som en større gruppe enn da vi gikk inn. Folk som tilfeldigvis er på gravlunden for å tenne lys eller stelle på graven blir ofte nysgjerrige og slenger seg på.

– Ringte avisen om ropende mann

Men ikke alle som møter på Nylund og tilhørerne på allehelgensaften er like begeistret.

– Vi kom i skade for å skremme ei dame som ikke forstod hva jeg holdt på med. Hun hadde ringt til avisen og fortalt at det var en ropende mannsperson og en hel skare med mennesker som gikk rundt på Tromsø Gravlund om kveldene, gjenforteller gravlunds-guiden.

– Hun synes det var litt upassende og lurte på om gravlundsmyndighetene kjente til dette. Heldigvis rykket lederen for Kirkefestivalen ut og fortalte at dette var et populært publikumsarrangement på allehelgensaften.

– Virkeligheten er nifsest

Målet med turen er ifølge guiden ikke å skremme deltakerne med spøkelseshistorier. Istedenfor forteller Nylund historier fra virkeligheten, gjerne om menneskene som ligger seks fot under føttene hans.

– På allehelgensaften er det lov å finne på spøkelseshistorier og skrøner, men det er ikke det jeg gjør. Jeg forteller om virkelige historier, og det kan ofte være nifsere, forteller Nylund.

Blant gravstøttene på Tromsø Gravlund finner man et stort monument for ofrene fra andre verdenskrig.