NRK Meny
Normal

– Dette er et viktig prosjekt for fremtiden

Regjeringen vil bruke 150 millioner kroner de neste fem årene for å realisere nordområdepolitikken. Men ifølge Innovasjon Norge inneholder prosjektet ingen friske penger de skal forvalte.

Direktør i Innovasjon Norge Linda Randal står utenfor rådhuset i Sør-Varanger

FORNØYD: – Det er mer et tydelig signal om at vi skal beholde disse pengene i området videre. Det er vi glad for, sier direktør i Innovasjon Norge Finnmark Linda Beate Randal.

Foto: Hallgeir Henriksen/Sør-Varanger kommune

Regjeringens nordområdeprosjekt er ikke nytt, mener Innovasjon Norge.

– Det er ikke nye penger, men du kan si at de har utvidet perspektivet fra 2020 til 2030. Så sier de noe om at dette er et viktig prosjekt for fremtiden. Det er jo bra, sier direktør for Innovasjon Norge i Finnmark Linda Beate Randal til NRK.

Det er nettopp Innovasjon Norge som skal forvalte prosjektmidlene. Regjeringen lanserte mandag sitt nordområdeprosjekt Arktis 2030. Her forklarer utenriksminister Børge Brende hva det handler om.

Les også: – Norge marginaliserer sin rolle i nordområdene

Les også: – Nord-Norge er blitt sentrum for vår nasjonale politikk

Les også: Slik blir den blå-blå nordområdepolitikken

Børge Brende i Afhganistan

SATSER: Utenriksminister Børge Brende vil bruke 150 millioner kroner på å koble kunnskap, forskning og utvikling sammen med næringsmiljøet i nordområdene.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– I tillegg til det som ligger inne på statsbudsjettet, med samferdsel og satsingen generelt i nord så er det 150 millioner til neste år som skal brukes til å koble kunnskap, forskning og utvikling, sammen med næringslivet.

Men prosjektet er ikke noe annet enn en forlengelse av det eksisterende prosjektet Barents 2020. Likevel er innovasjon Norge-direktøren i nord tilfreds med at man nettopp forlenger et eksisterende prosjekt og utløser spenningen etter regjeringsskiftet i fjor høst.

– Det er mer et tydelig signal om at vi skal beholde disse pengene i området videre. Det er vi glad for. Vi har vært usikre på i hvor stor grad denne regjeringen har syntes at nordområdene er et viktig prosjekt, og det synes de tydeligvis.