– Det viser at Narvik virkelig vil til Tromsø

Høgskolen i Narvik (HiN) vedtok i dag å fusjonere med Universitetet i Tromsø til tross for million-frieri fra fylkespolitikerne i Nordland.

Anne Husebekk

Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet er fornøyd med at Høgskolen i Narvik vil til Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg er veldig fornøyd med at Høgskolen i Narvik opprettholdt sitt vedtak. Det viser at de virkelig vil til Tromsø, sier UiT-rektor Anne Husebekk til NRK.

Med ti mot én stemme valgte Høgskolen i Narvik i dag gå inn for fusjon med UiT.

Opprinnelig ønsket styret å knytte høgskolen til NTNU i Trondheim, men onsdag sa NTNU nei takk.

Fristet med 50 mill.

Høgskolen i Narvik

Ledelsen i HiN skal møte ledelsene i UiT og Høgskolen i Harstad for å diskutere fusjonsprosessen.

Foto: Michael Ulriksen

Som alternativ ønsket styret en sammenslåing med universitetet i Tromsø og det ble i dag vedtatt på et ekstraordinært styremøte.

– Vi tror dette er en god løsning for dem, for oss, og ikke minst for landsdelen, sier Husebekk.

Ønsket om å knytte HiN til Tromsø, kommer til tross for at fylkesrådet i Nordland lovet 50 millioner i utviklingsstøtte dersom HiN ble værende i Nordland.

Håper på samarbeid

– Når tror jeg at Nordland fylkeskommune skjønner at det er lurt å satse penger på Høgskolen i Narvik, selv om HiN ligger under UiT, sier Husebekk, og understreker at hun ikke kjenner alle detaljer i saken.

Hun forventer at Universitetet i Nordland tar dagens vedtak til etterretning.

– Det er klart at Universitetet i Nordland har ønsket Narvik under seg, men nå håper jeg vi kan samarbeide om forskning og utdanning i nord, sier Husebekk.

– Alle skal føle seg som vinnere

Ledelsene i Høgskolen i Narvik, Høgskolen i Harstad og UiT skal møtes så snart som mulig. Fusjonen skal etter planen starte 1.1.2016.

– Vi må sette i gang, slik at alle føler seg som vinnere i prosessen, sier Husebekk til NRK.

Vedtaket om sammenslåing mellom Høgskolen i Narvik og UiT kommer etter at Kunnskapsdepartementet ønsket å skape større og mer robuste fagmiljøer.

– Litt skuffet

Arne Erik Holdø

Selv om HiN nå ser nordover, lover rektor Arne Erik Holdø at de fortsatt skal samarbeide tett med utdanningsinstitusjonene i Nordland.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Dette var vårt andrevalg. Vi er litt skuffet over NTNU, men dette er likevel et godt valg, sier rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø.

Han sier tilbudet fra fylkesrådet i Nordland var sjenerøst.

– Derfor holdt vi ekstraordinært styremøte for å se om det ville endre på tidligere vedtak. Men det ble et klart flertall for Tromsø likevel, sier Holdø til NRK.