Hopp til innhold

Høgskolen i Narvik takker nei til 50 millioner og velger Tromsø

Styret ved Høgskolen i Narvik (HiN) vedtok i dag å fusjonere med Universitetet i Tromsø. Vedtaket ble gjort med ti mot én stemme til tross for at fylkesrådet i Nordland lokket med 50 millioner kroner.

Høgskolen i Narvik

Ønsket om å knytte HiN til Tromsø, kommer til tross for at fylkesrådet i Nordland lovet 50 millioner i utviklingsstøtte dersom HiN ble værende i Nordland.

Foto: Michael Ulriksen

Styret ved Høgskolen i Narvik ønsket opprinnelig å knytte høgskolen til NTNU i Trondheim, men onsdag sa NTNU nei takk.

Som alternativ ønsket styret en sammenslåing med universitetet i Tromsø og det ble i dag vedtatt på et ekstraordinært styremøte.

Ønsket om å knytte HiN til Tromsø, kommer til tross for at fylkesrådet i Nordland lovet 50 millioner i utviklingsstøtte dersom HiN ble værende i Nordland.

– Dette var vårt andrevalg. Vi har litt skuffet over NTNU, men dette er likevel et godt valg, sier rektor Arne Erik Holdø til NRK.

Vedtaket om sammenslåing kommer etter at Kunnskapsdepartementet ønsket å skape større og mer robuste fagmiljøer.

– Var det fristende å ta imot millionene fra fylkesrådet i Nordland?

– Det var et sjenerøst tilbud, og derfor gjorde vi et ekstraordinært styremøte for å se om det ville endre på tidligere vedtak. Men slik som utfallet ble i styret, var det et klart flertall for Tromsø likevel, sier Holdø.

Fornøyd i Tromsø

I Tromsø er de godt fornøyd med valget til Narvik.

– Jeg er veldig fornøyd med at Høgskolen i Narvik opprettholdt sitt vedtak. Det viser at de virkelig vil til Tromsø, sier UiT-rektor Anne Husebekk til NRK.

Husebekk håper pengene fra Nordlandk kommer likevel.

– Når tror jeg at Nordland fylkeskommune skjønner at det er lurt å satse penger på Høgskolen i Narvik, selv om HiN ligger under UiT, sier Husebekk, og understreker at hun ikke kjenner alle detaljer i saken.

Fusjon neste år

Selv om HiN nå ser nordover, lover rektoren at de fortsatt skal samarbeide tett med utdanningsinstitusjonene i Nordland.

– Vil fortsette å samarbeide med Campus Helgeland og Universitetet i Nordland. Vi fortsetter den rollen som vi alltid har hatt. Vi håper denne fusjonen, som kommer på plass neste år, vil bidra til et enda sterkere teknologimiljø i Nord-Norge.

Fortsatt gjenstår det behandling i Stortinget før fusjonen blir en realitet.