Lokker Høgskolen i Narvik med 50 mill

Fylkesrådet i Nordland lover Høgskolen i Narvik 50 millioner i utviklingsstøtte dersom de blir værende i Nordland.

Høgskolen i Narvik

Nordland fylkeskommune tilbyr Høgskolen i Narvik 50 millioner kroner, dersom Høgskolen blir værende i Nordland.

Foto: Michael Ulriksen

Styret ved Høgskolen i Narvik har vedtatt at de ønsker å knytte høgskolen til NTNU i Trondheim. Som alternativ ønsker styret en sammenslåing med universitetet i Tromsø.

Men nå blar Nordland fylkeskommune opp i håp om at Høgskolen i Narvik skal komme på bedre tanker.

Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) håper Høgskolen i Narvik vender om på prioriteringene sine.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Dersom den strategiske ledelsen ved Høgskolen i Narvik blir tungt forankret i Narvik, ønsker vi å være med å bidra økonomisk for å bygge opp Nord-Norges vitenskapelige høgskole, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) til NRK.

At forutsetningen for utviklingsstøtten er at høgskolen forblir selvstendig eller vender blikket mot de øvrige utdanningsinstitusjonene i Nordland, har fylkesrådet gjort klart for styret ved Høgskolen i Narvik i dag.

Norvoll understreker at teknisk utdanning er spesielt viktig for Nordland fylke.

– Nordland har et næringsliv med kraftig ingeniørkompetanse. Det er stort behov for et fagmiljø som bidrar til å løfte industrien vår framover. Høgskolen i Narvik er et slikt miljø, sier fylkesrådslederen.

– Et betydelig beløp

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik legger ikke skjul på at summen fra fylkesrådet er «betydelig».

Arne Erik Holdø

Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Vi har som mål å bli en vitenskapelig høgskole. 50 millioner kroner vil være vesentlig bidrag, som vil bli nøye vurdert. Det vil være naturlig å drøfte om vi skal endre vedtakene som er gjort i et ekstraordinært styremøte, sier rektoren.

Også styreleder Åge Danielsen ved Høgskolen i Narvik kaller tilbudet sjenerøst.

– Men jeg er ikke sikker på om det er bedre enn de tilbudene vi har fått fra alternative universitet.

Høgskolen i Narvik

Styret ved Høgskolen i Narvik har vedtatt at de ønsker å knytte høgskolen til NTNU i Trondheim. Som alternativ ønsker styret en sammenslåing med universitetet i Tromsø.

Foto: Grethe Einarsen

Ifølge Danielsen vil 50 millioner kroner monne godt når høgskolen skal utvikle et nytt doktorgradstilbud, som kvalifiserer høgskolen til å bli en vitenskapelig høgskole.

– Vil 50 millioner gjøre det vanskeligere å velge?

– Det vil jeg ikke konkludere med i kveld. Styrets vedtak foreligger, og det må være gode grunner for å omgjøre vedtaket. Vi diskuterer imidlertid om vi skal ha et ekstraordinært styremøte for å drøfte tilbudet.

At Narvik blir stående alene i framtiden ser ikke Danielsen for seg.

– Ingen ønskesituasjon

– Statsråden har tydelig signalisert at han ønsker to universiteter i Nordland. Vi er stilt over et valg mellom Universitetet i Tromsø eller Universitetet i Nordland. Det er ingen ønskesituasjon at det nå blir konkurranse mellom tilknytning til Bodø eller Tromsø. Vi hadde helst sett at Nord-Norge kunnet stått samlet om en universitetsløsning hvor Narvik fant sin plass som teknologisk høgskole for Nord-Norge, sier Danielsen.

– Strategisk riktig

50 millioner er det samme som Høgskolen i Nordland fikk for å utvikle seg som universitet.

– Det er strategisk riktig å bruke disse pengene på Narvik. Jeg kan ikke se noen viktigere tiltak innenfor kompetanseområdet hvor vi kan bidra på nå enn å sikre næringslivet vårt teknologisk kompetanse, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.