– Det rammer flere tusen passasjerer

Reiselivet på Svalbard frykter for konsekvensene når flyplassen skal stenge i perioder i sommer.

Svalbard lufthavn, Longyear

SAS er en av operatørene på Svalbard lufthavn. Med reduserte åpningstid kan både de og andre flyselskap måtte endre på planene.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Frigg Jørgensen

Daglig leder Frigg Jørgensen i Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO).

Foto: Privat

– Nå arbeider vi med å få oversikt over hvilke konsekvenser det kan få for ekspedisjonscruise-turismen, som jeg representerer, sier daglig leder Frigg Jørgensen i Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO).

I dag flys turistene med rutefly og charterfly til og fra Svalbard. I havnen her skifter cruisene passasjerer.

– Hvis disse stengningene rammer den trafikken, så kan det få relativt store konsekvenser.

Har ikke blitt inkludert

I sommer skal nemlig banelysanlegget renoveres, og mye av arbeidet vil foregå tett på rullebanen. Søk og redning, ambulanse og helikopteroppdrag påvirkes ikke, men for fly med turister og lokale kan arbeidet gi mer trøbbel når flyplassen må stenges i perioder.

Hun har forståelse for at arbeidet på flyplassen må foregå på sommeren, selv om det skjer på det verst tenkelige tidspunktet for cruiseturismen på øysamfunnet.

– Men hvorvidt det må skje i høysesongen har vi ikke fått diskutert med flyplassen.

Jørgensen sier at reiselivet ikke har blitt inkludert i prosessen som ender med at flyplassen blir stengt i perioder i sommer. Hun reagerer også på det hun mener var en sen beskjed.

– Vi har allerede nå informasjon om at det rammer flere tusen passasjerer.

– Vi skal finne en løsning

Tirsdag hadde Lufthavnsjef Morten Ulsnes ved Svalbard lufthavn fått flere reaksjoner fra reiselivet og flyselskapene som mente beskjeden kom for sent.

– Vi spurte da også når det burde kommet, og det ble sagt halvannet år tilbake. Men da hadde ikke vi noen beslutning på denne investeringen. Da hadde det vært lettere om flyselskapene hadde tatt oss med i sin planlegging, sier Ulsnes.

Nå vil lufthavnledelsen snakke med flyselskapene og reiselivet for å finne en løsning som begge kan leve med.

– Når de kommer på banen med de planene de tross alt har lagt, så tenker jeg vi skal finne en løsning som både vi og flyselskapene og reiselivet kan leve med.

Vil ha et ord med i laget

Til tross for at flyplassen må stenge i perioder, sier Ulsnes at åpningstidene totalt sett i løpet av en uke faktisk vil bli lengre enn de er i dag.

– Det er bare det at i stedet for at flyselskapene selv får bestemme når de vil komme, så vil vi ha et ord med i laget.

– Men forslagene er fortsatt åpne for revisjon?

– Ja, for all del. Vi er jo også helt avhengige av å ha trafikk på lufthavnen vår, så vi har helt sammenfallende interesser med reiselivet, næringslivet og lokalbefolkningen. Så vi er absolutt innstilt på at vi skal finne en løsning på det, og den dialogen er jo i gang nå.