Hopp til innhold

Klimaendringene har blitt turistattraksjon

GRØNLAND (NRK): Grønland har blitt et attraktivt turistmål. De fleste kommer for å nyte naturen. Men flere turister kommer også på grunn av klimaendringene: de vil se isbreene før de smelter.

Kajakkpadling på Grønland

SPESIELL OPPLEVELSE: Å padle kajakk mellom isfjellene på vestsiden av Grønland, er blitt en turistattraksjon.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

Amerikanerne Natalie Schraufnagel og mannen Nicolas har lagt årets ferie til Grønland. NRK møter dem på kajakktur på vestkysten av øya der enorme isfjell flyter forbi:

– Et av målene i livet mitt, er å se alle nyanser av blått, sier Natalie. Hun forteller at de fikk høre om de fantastiske blåfargene på isfjell og breer og reiste derfor til Grønland.

Grønland

I ENDRING: Isen på Grønland smelter raskere enn forskerne tidligere hadde trodd, og mange strømmer til for å få med seg naturen før den endres for mye.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Men også klimaendringene har hatt betydning for paret. For klimaendringene er i ferd med å endre Grønland: over hele Arktis har temperaturen økt nesten dobbelt så mye som i resten av verden.

Klimaendringene har blitt en turistattraksjon:

– Vi ville se isbreene før de smeltet for mye, sier Natalie.

Isfjorden

Store cruiseskip har også oppdaget Grønland og Hurtigruten har jevnlig reiser til området. En av turistmagnetene, er Isfjorden ved Ilulissat. Den mektige innlandsisen noen kilometer lenger inn smelter raskere enn forskerne tidligere har trodd og sender store isfjell ut i fjorden.

Turister på Grønland

KLIMATURISTER: Wilde N. Otnes og Nils Lorentsen fra Svalbard (til høyre i bildet) blir guidet på vestsiden av Grønland.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

Nils Lorentsen og kona Wilde Otnes er med på en utflukt fra Hurtigruten og har panoramautsikt fra gummibåten som kjører slalåm mellom isfjellene:

– Det er fantastisk fint å komme hit i slikt vær med sol og vindstille og bare seile inn mellom isfjellene, er helt utrolig, sier Lorentsen.

Over 50.000 turister kommer hvert år til Grønland. De fleste kommer på grunn av den vakre naturen, men klimaendringene er også viktig for flere turister:

Susan Carlson, turist på Grønland

LANGVEISFRA: Susan Carlson fra USA har reist til Grønland for å oppleve den unike naturen og se isfjellene før de smelter.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

– Jeg er veldig oppmerksom på det. Vi var nettopp i Glacier nacional park i USA og breene der har smeltet enormt mye. Jeg håper breene på Grønland fortsatt vil være her, mens barna og barnebarna mine lever. Men det vet vi jo ikke sikkert, sier Susan Carlson fra USA.

Viktig turisme

Turismen gir arbeidsplasser og inntekter, men det er vanskelig å markedsføre øya som en klima-attraksjon, sier en vi snakket med i turistbransjen. Grønland tiltrekker seg turister på grunn av breene og den unike naturen og eksperter mener det er vanskelig å markedsføre seg med klimaendringer som de fleste oppfatter som noe negativt.

Også for turister som amerikanske Natalie, er det et paradoks at stadig flere turister kommer for å se isbreene før de smelter.

– Jo mer du får vite, jo flere kommer – så spørsmålet er hvilken innvirkning det har på naturen at stadig flere turister kommer, sier Natalie.