NRK Meny
Normal

– Det er en prekær situasjon. Alle mottakene er fulle

Det åpnes flere nye akuttmottak for asylsøkere i regionen. Men det er akutt behov for flere; helst ett nytt hver dag, sier regionsjefen i Hero.

Vidar Torheim

Regionsjef i Hero i Nord-Norge, Vidar Torheim.

Foto: Rolf Jakobsen/NRK

– Det burde vært åpnet et nytt akuttmottak for asylsøkere hver dag, sier regionsjef Vidar Torheim i Hero, den største operatøren av asyl- og flyktningmottak i nord.

Onsdag kom 55 asylsøkere til Rundhaug gjestegård i Målselv, og i neste uke åpner et nytt mottak med 160 plasser på Storslett.

Torheim forteller om en intens arbeidsøkt siden forrige helg. Da meldte UDI om behov for flere mottak; Hero fikk ordnet med hotellplass for 150 i Sulitjelma og 80 i Svolvær i Nordland. Hero har også gjort avtale om 90 på Sortland.

I tillegg kommer det trolig en løsning i Brennfjell i Storfjord.

– Det er en prekær situasjon. Alle mottakene er fulle, i hele landet, sier Torheim.

– Det burde blitt åpnet ett til to mottak om dagen.

Men Hero-ledelsen opplever veldig stor positivitet blant folk.

– Med en gang folk hører at det skal bli opprettet ei akuttløsning i deres nabolag, stiller folk opp med klesinnsamling, barnesenger og lignende. Det er ganske fantastisk å se, sier Torheim.

Hero-sjefen roser også hotelleiere som på en dags varsel hiver seg rundt og ordner med matproduksjon og ledig kapasitet. Han opplever en kjempedugnadsånd.