NRK Meny
Normal

– Det er den ultimate skrekken. Det er veldig tungt å tenke på

Den multiresistente bakterien MRSA skaper frykt blant dem som snart skal føde. Og særlig er det vanskelig for dem som vet hvor tøft et opphold på nyfødtintensiven kan være.

Den multiresistente bakterien MRSA skaper frykt blant de som snart skal føde. Og særlig er det vanskelig for de som vet hvor tøft et opphold på nyfødtintensiven kan være.

Lille Mia er født 14 uker for tidlig. Hennes første 100 levedager måtte familien Sørensen være på nyfødt intensivavdelinga på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– For oss er det det mest traumatiske vi noensinne har opplevd. Vi håper vi aldri må oppleve det igjen, sier pappa Nicolai Jarle Sørensen.

Fredag ble to nye tilfeller av MRSA-bakterien oppdaget på nyfødtintensiven på sykehuset. Den ene er en liten baby, som tidligere har vært innlagt på avdelingen. Den andre en ansatt som midlertidig er tatt ut av arbeid ved avdelinga.

Til sammen er nå ti personer smittet av den antibiotikaresistente bakterien gule stafylokokker. Seks barn, tre ansatte og en pårørende.

Linda Sørensen

Linda Sørensen fødte i uke 26 med Mia. Nå frykter hun at hun igjen skal få et ekstra sårbart barn som trenger ekstra hjelp på sykehuset.

Foto: Marita Andersen / NRK

Frykter isolat

Nå er mamma Linda Sørensen gravid igjen. Etter at avdelingen ble stengt på grunn av utbruddet onsdag, har graviditeten hennes blitt ekstra utfordrende.

– Det er tungt, både fysisk og psykisk. Frykten for å havne på nyfødt intensiv igjen har tatt litt overhånd enkelte ganger. Vi får god oppfølging fra sykehuset, så enn så lenge ser det bra ut i alle fall, sier hun.

Tromsøfamilien har ikke selv opplevd MRSA-smitte, men de har kjent på frykten for at deres for tidligfødte barn skal bli smittet av bakterier.

– Det er den ultimate skrekken. Det er veldig tungt å tenke på. Vi føler veldig mye med dem som sitter der nå, med barna sine på isolat, sier pappa Nicolai.

Mona Mørkved

Seksjonsleder ved avdelingen nyfødt intensiv på UNN i Tromsø, Mona Mørkved. Bak henne står skiltet som viser at avdelingen er avstengt.

Foto: Marita Andersen / NRK

Kan være flere smittede

– Vi skjønner at folk blir skremt. Men vi jobber ut fra prinsipper om at de som kommer frisk utenfra ikke skal bli smittet, sier seksjonsleder ved nyfødt intensiv på UNN, Mona Mørkved.

– Det er rent personale som behandler dem, personale som er testet og har fått negativt svar.

Hun forteller at de har situasjonen under kontroll på avdelingen. De har delt personalet, og isolert de som har testet positivt.

Men alle prøvesvar har ikke kommet tilbake ennå, og fortsatt gjenstår det å teste noen.

– Det er vanskelig å si når vi får resultatet på alle. Det tar to døgn fra prøvene er tatt til vi får svar. Så det kan ennå være flere positive, sier Mørkved.