NRK Meny
Normal

– Bør ikke følge USAs Russland-sanksjoner

En norsk investor i Murmansk mener Norge ikke bør følge etter på USAs nye sanksjoner mot Russland.

Atle Berge i Ølen Betong

Generalsekretær Atle Berge i Ølen Betong har investert flere hundre millioner kroner i Murmansk, og har ingen tro på ytterligere sanksjoner mot Russland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

USA varsler nye sanksjoner mot Russland. Atle Berge i Ølen Betong som har investert store penger i Murmansk, mener Norge likevel ikke bør følge etter.

– Den gode trenden som har vært tidligere år har stoppet. Jeg synes det er feil vei, spesielt er det feil vei for det lokale regionsmessige i nord. For selv om man har gode forbindelser så vil det visne eller stoppe helt, sier Berge og viser til samarbeidet mellom Norge og Russland.

Atle Berge bor i Murmansk, og har siden 2008 bygd opp Ølen Betong i Russland.

I høst fikk selskapet hans kontrakter verdt flere 100 millioner kroner i forbindelse med et naturgassprosjekt på Jamal-halvøya i Russland, og er ikke selv rammet av sanksjonene.

De gjør suksess til tross for sanksjonene, og generaldirektør Berge mener sanksjonene allerede skader norske interesser.

Ølen Betong sitt anlegg i Murmansk

Ølen Betong har flere verdifulle kontrakter i Russland.

Foto: Tarjei Abelsen

Endrer ikke russisk politikk

Berge tror det er naivt å tro at man vil forandre russisk politikk med sanksjoner. Det fordi han mener russerne uansett kommer til å kjøre sitt løp uansett.

Et syn som støttes av seniorforsker Julie Wilhelmsen i Norsk Utenrikspolitisk Institutt - NUPI. Hun tror ikke Russland vil gi slipp på målet om et fortsatt tett forhold til Ukraina.

– Jeg kan vanskelig se for meg at et noe som helst sanksjonsregime kommer til å endre det målet. Spesielt når vi tenker på hvor populær Putins politikk overfor Ukraina har vært, internt i Russland, sier Wilhelmsen.

– Uaktuelt

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen sier det er uaktuelt for Norge å stoppe sanksjonene mot Russland nå.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

For Norge er det uaktuelt å stoppe sanksjonene uten at man oppnår den kursendringen man er ute etter i Ukraina og på Krim-halvøya, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

– Respekt for folkeretten er helt avgjørende for Norge, derfor har vi interesser av at det reageres når folkeretten brytes, og det er ikke noe alternativ for Norge å si at Europa får ta å stå opp for folkeretten og ta konsekvensene av det, mens vi ikke skal være med.

Det kan kanskje være på tide å si at nå får det være nok. Og at noen skulle tatt initiativ og sagt at nå har vi markert vårt syn, det kan være uenighet, men man kan leve i lag med uenighet. Nå må vi prøve å normalisere det, sier Berge.