NRK Meny
Normal

Se Forsvarets egne bilder fra møtene med russerne

To F16 fra Bodø identifiserte torsdag et russisk overvåkningsfly nord for Finnmark.

Gå til forsiden

Se Forsvarets egne bilder fra møtene med russerne

Russiske jagerfly

Se Forsvarets egne bilder fra møtene med russerne

14 bilder

  I morgentimene torsdag gikk to F16 jagerfly på vingene fra Bodø for å sjekke ut et uidentifisert fly som hadde blitt registrert på radar nord for Finnmark.

  Bildene øverst i denne saken er ikke fra dagens hendelse, men viser tidligere møter mellom russiske og norske fly.

  – Dagens hendelse viste seg å være et russisk fly som var på vingene nord av Norge. Det fløy i internasjonalt luftrom, og ble identifisert som et overvåkningsfly med NATO-kallenavnet «Coot», sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

  Flytypen er sammenlignbar med våre egne Orion-fly, legger han til.

  – Normalt prøver vi å holde oss på en halv nautisk mil avstand. Slik kan vi identifisere flyet og også ta bilder uten at vi kommer for nært.

  – Viktig ikke å provosere

  Nato har tidligere rapportert om uvanlig høy russisk militær aktivitet i luftrom nær Norge. Det er dermed langt ifra første gangen norske piloter må opp i lufta for å avskjære russiske fly.

  For Norge er det viktig ikke å provosere, forteller Stordal.

  – Vi har tidligere sett at det har vært noen uønskede hendelser fra russisk side. Vi har ikke lyst til å bidra til noe slikt fra vår side.

  – De russiske flyene forventer nok også at vi opptrer med respekt i internasjonalt luftrom og flyr på en forutsigbar og grei måte, avslutter Stordal.

  Video

  Distriktsnyheter fra Nordland. TV
  Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
  I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?