Hopp til innhold

Se Forsvarets egne bilder fra møtene med russerne

To F16 fra Bodø identifiserte torsdag et russisk overvåkningsfly nord for Finnmark.

Russiske jagerfly
Foto: NOR NATO QRA / Forsvaret

I morgentimene torsdag gikk to F16 jagerfly på vingene fra Bodø for å sjekke ut et uidentifisert fly som hadde blitt registrert på radar nord for Finnmark.

Bildene øverst i denne saken er ikke fra dagens hendelse, men viser tidligere møter mellom russiske og norske fly.

– Dagens hendelse viste seg å være et russisk fly som var på vingene nord av Norge. Det fløy i internasjonalt luftrom, og ble identifisert som et overvåkningsfly med NATO-kallenavnet «Coot», sier pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Flytypen er sammenlignbar med våre egne Orion-fly, legger han til.

– Normalt prøver vi å holde oss på en halv nautisk mil avstand. Slik kan vi identifisere flyet og også ta bilder uten at vi kommer for nært.

– Viktig ikke å provosere

Nato har tidligere rapportert om uvanlig høy russisk militær aktivitet i luftrom nær Norge. Det er dermed langt ifra første gangen norske piloter må opp i lufta for å avskjære russiske fly.

For Norge er det viktig ikke å provosere, forteller Stordal.

– Vi har tidligere sett at det har vært noen uønskede hendelser fra russisk side. Vi har ikke lyst til å bidra til noe slikt fra vår side.

– De russiske flyene forventer nok også at vi opptrer med respekt i internasjonalt luftrom og flyr på en forutsigbar og grei måte, avslutter Stordal.