NRK Meny
Normal

– Bare tull og retorikk fra Helgesen

Statsråd Vidar Helgesen sitt utspill om at en handelsavtale mellom EU og USA kan ramme norsk fiskeindustri hardt er bare retorisk tull. Det mener lederen i Norges Kystfiskarlag.

Vidar Helgesen

Vidar Helgesen bruker forhandlingene mellom EU og USA muligheten til å dra frem argumenter som går i retning av EU-medlemskap.

Foto: privat

En rapport NHO har fått laget spår at norsk vareeksport kan bli redusert med så mye som 300-400 millioner. I forbindelse med presentasjonen av rapporten sier EØS-statsråd Vidar Helgesen til Aftenposten at dette vil kunne ramme norsk fiskeindustri hard.

– Da vil alle vil bli rammet

– Det er sannsynlig at at konkurransesituasjonen for norsk fiskeeksport vil bli forverret. Norge har ikke tollfrihet for fiskeeksport til verken EU eller USA, sier statsråden til avisen.

Arne Pedersen

Arne Pedersen i Kystfiskarlaget mener han har sett det han omtaler som skremselen fra Vidar Helgsen og Thomas Farstad tidligere. Bare en ny innfallsvinkel på det gamle ønsket om EU-medlemskap mener han.

Foto: Thor Thrane / NRK

– Tollmurene i det indre marked i dag er så liten, at det har ingen praktisk betydning, parerer Arne Pedersen, som leder Norges Kystfiskarlag.

Kystfiskarlagets leder tror ikke norsk fiskeindustri blir rammet. Pedersen mener at det vil være veldig rart om handelen mellom EU og USA skulle påvirke norsk fiskeeksport spesielt hardt. Og mener denne typen substansløse utsagn har kommet fra det EU-vennlige partiet siden 1994.

– Vi er gjennom EØS-avtalen en del av det indre markedet, så dersom norsk fiskeindustri blir rammet av den handelsavtalen så vil spansk og britisk og all fiskeindustri i det indre marked bli rammet på samme måte, sier Pedersen.

Vil ha EU-medlemskap

Pedersen mener at EØS-statsråd Vidar Helgesen og Norway Seafoods toppsjef Thomas Farstad nå bruker forhandlingene mellom USA og EU om en frihandelsavtale til å dra frem gamle politiske argumenter.

Farstad uttale til Aftenposten at det kan bli enda tøffere for norsk fiskeindustri. At dette spesielt vil ramme fiskeindustrien slik de to hevder kan umulig stemme mener Pedersen.

– De antagelser som ligger der tror jeg er veldig politisk motivert, og overskygget over et langvarig ønske om at vi en gang skal bli fullverdig medlem av EU, sier Arne Pedersen.

– Burde jobbe for bedre betingelser

For Norway Seafood mener Pedersen det handler om å få lettet på blant annet deltakerloven og presse fiskeprisene.

Pedersen mener statsråden i stedet burde fokusere på å bruke de nesten tre milliardene Norge årlig bruker på EØS-kontingenten som forhandlingskort for bedre forhold for norsk fiskeindustri.

– De pengene som vi bruker til EØS-kontingenten skal sikre norsk interesse og dermed også norsk fiskerieksport, men å bruke det som forhandlingskort gjør sjelden de EU-vennlige regjeringen, men det må de begynne med ganske snart, mener Pedersen.