NRK Meny
Normal

200 samlet i sorg i Bardu

I kveld var det åpent hus på menighetshuset i Bardu, som har en savnet og en drept etter massakren på Utøya.

Bardu_minnestund1

Lys ble tent utenfor minnestunden i Bardu.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Dette har satt i gang en del tanker hos oss her i Bardu som har sendt nedover disse flotte ungdommene. Før leiren var det oppslag om dem i avisa, og du så gløden de hadde for oppholdet, sier fungerende ordfører i Bardu, Arne Nysted.

23 år gamle Gunnar Linaker fra Bardu AUF er den første fra Troms og Finnmark som er bekreftet omkommet.

En 18 år gammel gutt fra Bardu er ennå ikke gjort rede for etter skytedramaet på Utøya fredag. Så langt har 86 personer omkommet.

Bardu3

Nærmere 200 mennesker deltok på minnestunden i Bardu.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Sterkt berørt

Nysted beskriver opplevelsen som uvirkelig. Søndag kveld var nærmere 200 mennesker samlet til åpent hus i menighetshuset i Bardu.

Her ble de orientert om status, og om hva kriseteamet gjør for å ta vare på de som er berørt.

– Blant ungdommene er det noen som gråter. De er sterkt berørt, og vi ser hvor vondt de har det. De har mistet en venn, og føler samtidig uro over at en er savnet, sier ordføreren.

Bardu2

Flere ungdommer var samlet på meinghetshuset.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Tung tid

– Vi har en tung tid foran oss. Vi må støtte hverandre og de som har vært med på dette forferdelige, sier Kate Bjørnsen.

Hun var med på å starte Bardu AUF for to år siden, og har også vært på utøya for tre år siden.

– Vi har snakket om gode minner vi har med de som er drept og savnet. Om hvor fælt dette må ha vært å oppleve, sier hun.

– Når de kommer hjem tar vi i mot dem med åpne armer og varme klemmer. Det er viktig at alt skjer på deres premisser, men vi er her, sier Bjørnsen.

Under minnestunda deltok også flere militære, som kommer fra andre deler av landet. De ble fraktet til det åpne menighetshuset i egen buss.