NRK Meny
Normal

17-åring hardt straffet for nakenbilder på Snapchat

En 17 år gammel gutt har fått 7 000 kroner i bot for å ha tatt vare på nakenbilder han har fått via Snapchat.

Nakenbilder på nett

Det kan får store konsekvenser for unge som tar vare på og deler seksualiserte bilder av venner og kjente.

Foto: Lars- Bjørn Martinsen / NRK

– Dette ser vi alvorlig på, sier politiadvokat Marie Lygre ved Lenvik lensmannskontor.

Vanlig blant unge

– Dette med å sende mer eller mindre seksualiserte bilder av seg selv, ser ut til å ha blitt en trend blant unge i Midt-Troms, sier Lygre. Dette er ikke nødvendigvis ulovlig, men det krever et kvalifisert samtykke fra avsenderen, sier hun.

Politiadvokaten sier at loven slår fast at det er forbudt å laste ned og å oppbevare slike bilder av barn under 16 år.

Gutten som har fått boten, hadde 11 bilder og 4 videofiler av mindreårige jenter og gutter i seksualiserte sammenhenger på sin harddisk.

– Mange synes det er spennende med slike bilder, men det er altså ulovlig når de som er avbildet er under 16 år, sier Marie Lygre.

Overskuer ikke konsekvensene

Å ha slike bilder på mobiltelefoner eller datamaskiner kan får svært alvorlig konsekvenser, selv om det dreier seg om venner og kjente, og det ikke er snakk om seksuelle overgrep i vanlig forstand.

– Å ta vare på slike bilder er ulovlig, og når det blir oppdaget, så får en straff, sier politiadvokaten.

I dette tilfellet var det ikke snakk om å tiltale gutten, men han ble ilagt et forelegg på 7 000 kroner, som han har vedtatt. Dersom saken hadde gått til retten, ville boten blitt på 8 400 kroner i tillegg til saksomkostninger til det offentlige.

– Men det alvorligste er jo at dette vil følge ham i årene som kommer. At han har fått straff for en sedelighetsforbrytelse, vil jo vises på framtidige politiattester, sier politiadvokat Marie Lygre.