NRK Meny
Normal

10-åringer lærer andejakt

Barn i Kautokeino lærer jakt på and. Det er forbudt i resten av landet.

10-åring lærer andejakt i Kautokeino
Foto: Espen Øyen / NRK

Dette er kanskje det siste året det er tillat med vårjakt på and i Kautokeino.

Men barn og unge blir fortsatt lært opp til å drive den kontroversielle jakta, til tross for at jakt på hekkende fugl er forbudt i resten av Norge.

Hagla er ladd og Gard Emil er klar for andejakt. Nå er det bare å speide etter endene. NRK Nordnytt er med på andejaktkurs i Kautokeino.

10 år gammel skytter

Gard Emil på 10 år og tre andre unge jaktentusiaster er med instruktører fra Kautokeino Jeger og Fiskerforening for å lære seg om vårjakt på ender.

Vårjakta er en gammel tradisjon i Kautokeino. Men den er kontroversiell fordi jakt på hekkende fugl er forbudt overalt ellers i landet.

Anton Dahl som er prosjektleder for jakt- og fiskeskolen ser likevel ingen motsetning i å lære en ny generasjon om jakta.

- Nei, det er en naturlig del av livet hos oss og noe av det siste vi har igjen som er viktig for vår samiske kultur, sier Dahl til NRK.

Forbudt

Vårjakt har vært vanlig flere steder i Norge, men tradisjonene ble forbudt på 1950-tallet.

Naturvernforbundet synes derfor der rart at Kautokeino får særbehandling.

Naturvernforbundet synes det er flott at barn og unge lærer om jakt, fiske- og friluftsliv. Magne Klingsheim, talsperson i Naturvern-forbundet i Finnmark, håper likevel instruktørene er flinke til å forklare hvorfor fugler og dyr er fredet i enkelte perioder.

- I yngleperiodene skal fuglene ha fred. Det prinsippielle i denne saken er om kultur skal gå foran hensynet til arten, sier Klingsheim til NRK.

Ønsker permanent ordning

I Kautokeino mener kultur må gå foran i dette tilfellet, og at vårjakta bør gjøres lovlig på permanent basis.

Det blir ikke ender på jaktlaget denne kvelden som NRK Nordnytt er med på. Men de har fortsatt noen kvelder igjen å jakte på, før den foreløpig siste lovlige vårjakta er slutt i Kautokeino.

10-åring på andejakt i Kautokeino
Foto: Espen Øyen / NRK