Den yngre domfelte fikk en strengere dom.
Han er dømt til 45 dagers ubetinget fengselsstraff, ifølge Hålogaland lagmannsrettens dom. Han har en tidligere dom fra 2021, der han ble fradømt retten til å utøve jakt i en periode på ett år.
Likevel dro han på andejakt 28. mai i 2021, og det er dette han er dømt for denne gang.
Den eldre domfelte ble dømt til 30 dagers ubetinget fengselsstraff.
I tillegg mister de retten til å utøve jakt i en periode på to år.
De er dømt for overtredelse av naturmangfoldloven paragraf 75, som har en strafferamme med fengsel inntil fem år.
Skal ha skutt fredet sjøorre
På den nevnte dato klokken 21.00 skal de ha kjørt en båt i Kautokeino kommune. Lagmannsretten legger til grunn at den yngre mannen kjørte båten og den eldre skjøt en sjøorre.
Statens Naturoppsyn (SNO) satt på en post 700 meter fra stedet hvor en and ble skutt. De gjorde videoopptak av jakten. Video og bilder sammen med vitneforklaring til SNO-ansatte og en fugleekspert er de fellende bevisene for domsavgjørelsen.
Flertallet av lagmannsretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at de er skyldige og skal dømmes til fengsel. Én meddommer stemte for frifinnelse.
Frifunnet i tingretten
Begge to ble frifunnet i Indre- og Østre Finnmark tingrett 2. mars i år.
En enstemmig tingrett fant det ikke tilstrekkelig bevist at andefuglen som ble skutt faktisk var en sjøorre. En skutt sjøorre ble heller aldri funnet på stedet.
Retten kom frem til at det kunne også ha vært en toppand, fordi den er også svart. Den er i tillegg hvit i buken, mens sjøorre har en hvit flekk innerst i vingene.
Indre- og Østre Finnmark tingrett kunne ikke utelukke at de domfelte skjøt en toppand, fordi den ligner litt på en sjøorre.
Foto: Arne NævraTingretten kunne heller ikke slå fast med sikkerhet at det var de domfelte som var på båten basert på videoen.
Hålogaland lagmannsrett derimot slo fast at det er de to domfelte som var på båten, fordi de kunne identifiseres på bakgrunn av deres klær.
Ifølge lagmannsrettens dom er videoopptaket tatt opp fra lang avstand, som gjorde identifiseringen vanskelig.
Dommen beskriver også at det ikke er mulig å gjenkjenne de domfeltes ansikter på videoen. Men de viste til klærne og ut i fra det avgjorde de hvem som kjørte båten og hvem som skjøt anden.
De domfelte har i sin vitneforklaring forklart at de ikke jaktet den aktuelle kvelden, men oppholdt seg i leiren.
Videre forklarte de at de hørte noen andre også i området som jaktet og skjøt.
Les også:
Fugleekspert mener de skjøt en sjøorre
Lagmannsrettens dom setter sin lit til vitneforklaringen til Tor Audun Olsen, som er medlem av i Norsk sjeldenhetskomite for fugl, som igjen er en komite under Birdlife Norge. De kvalitetssikrer observasjoner av sjeldne fugler i Norge.
Etter å ha studert videoen, forklarte Olsen at han er hundre prosent sikker på at fuglen som ble skutt er en voksen hannsjøorre.
Han forklarte også at man kan tydelig se at armsvingfjærene helt innerst på vingen er hvit, som er karakteristisk for sjøorren.
Ikke tatt stilling til anke
Advokat Ole Morten Olli Sara, som representerer den eldste domfelte, er usikker på om de vil anke saken.
– Vi har fått domsavsigelsen, men vi har ikke lest dommen grundig nok til å uttale oss om vi anker saken til Høyesterett, sier han.
Advokat Andreas Hegg, som representerer den yngste, har ikke snakket med sin klient.
– Jeg må avklare en eventuell anke med min klient, sier han.
Det er bare et fåtall saker som blir behandlet i Høyesterett.
Et ankeutvalg skal vurdere en eventuell anke, og de behandler bare de viktigste sakene og prinsipielle saker.
Hålogaland lagmannsrettens dom ble forkynt tirsdag, og vil bli rettskraftig to uker etter dette, den 13. juli, dersom dommen ikke blir anket.