Hopp til innhold

To jegere dømt for å ha skutt fredet sjøorre i Kautokeino

Hålogaland lagmannsrett dømte to personer i tyveårene til fengselsstraff. En video av hendelsen og fugleekspert ble avgjørende i rettssaken.

Sjøorre

En fugleekspert forklarte i Hålogaland lagmannsrett at han er hundre prosent sikker på at det var en fredet sjøorre som de domfelte skjøt, etter å ha studert videobeviset. En skutt sjøorre ble aldri funnet på stedet, likevel ble to menn dømt for å ha skutt en slik and.

Foto: John Haugen

Den yngre domfelte fikk en strengere dom.

Han er dømt til 45 dagers ubetinget fengselsstraff, ifølge Hålogaland lagmannsrettens dom. Han har en tidligere dom fra 2021, der han ble fradømt retten til å utøve jakt i en periode på ett år.

Likevel dro han på andejakt 28. mai i 2021, og det er dette han er dømt for denne gang.

Den eldre domfelte ble dømt til 30 dagers ubetinget fengselsstraff.

I tillegg mister de retten til å utøve jakt i en periode på to år.

De er dømt for overtredelse av naturmangfoldloven paragraf 75, som har en strafferamme med fengsel inntil fem år.

Skal ha skutt fredet sjøorre

På den nevnte dato klokken 21.00 skal de ha kjørt en båt i Kautokeino kommune. Lagmannsretten legger til grunn at den yngre mannen kjørte båten og den eldre skjøt en sjøorre.

Statens Naturoppsyn (SNO) satt på en post 700 meter fra stedet hvor en and ble skutt. De gjorde videoopptak av jakten. Video og bilder sammen med vitneforklaring til SNO-ansatte og en fugleekspert er de fellende bevisene for domsavgjørelsen.

Flertallet av lagmannsretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at de er skyldige og skal dømmes til fengsel. Én meddommer stemte for frifinnelse.

Frifunnet i tingretten

Begge to ble frifunnet i Indre- og Østre Finnmark tingrett 2. mars i år.

En enstemmig tingrett fant det ikke tilstrekkelig bevist at andefuglen som ble skutt faktisk var en sjøorre. En skutt sjøorre ble heller aldri funnet på stedet.

Retten kom frem til at det kunne også ha vært en toppand, fordi den er også svart. Den er i tillegg hvit i buken, mens sjøorre har en hvit flekk innerst i vingene.

toppand

Indre- og Østre Finnmark tingrett kunne ikke utelukke at de domfelte skjøt en toppand, fordi den ligner litt på en sjøorre.

Foto: Arne Nævra

Tingretten kunne heller ikke slå fast med sikkerhet at det var de domfelte som var på båten basert på videoen.

Hålogaland lagmannsrett derimot slo fast at det er de to domfelte som var på båten, fordi de kunne identifiseres på bakgrunn av deres klær.

Ifølge lagmannsrettens dom er videoopptaket tatt opp fra lang avstand, som gjorde identifiseringen vanskelig.

Dommen beskriver også at det ikke er mulig å gjenkjenne de domfeltes ansikter på videoen. Men de viste til klærne og ut i fra det avgjorde de hvem som kjørte båten og hvem som skjøt anden.

De domfelte har i sin vitneforklaring forklart at de ikke jaktet den aktuelle kvelden, men oppholdt seg i leiren.

Videre forklarte de at de hørte noen andre også i området som jaktet og skjøt.

Les også: Vårjakt på ender

Fugleekspert mener de skjøt en sjøorre

Lagmannsrettens dom setter sin lit til vitneforklaringen til Tor Audun Olsen, som er medlem av i Norsk sjeldenhetskomite for fugl, som igjen er en komite under Birdlife Norge. De kvalitetssikrer observasjoner av sjeldne fugler i Norge.

Etter å ha studert videoen, forklarte Olsen at han er hundre prosent sikker på at fuglen som ble skutt er en voksen hannsjøorre.

Han forklarte også at man kan tydelig se at armsvingfjærene helt innerst på vingen er hvit, som er karakteristisk for sjøorren.

Sjøorre rødlistet
Foto: artsdatabanken.no

Ikke tatt stilling til anke

Advokat Ole Morten Olli Sara, som representerer den eldste domfelte, er usikker på om de vil anke saken.

– Vi har fått domsavsigelsen, men vi har ikke lest dommen grundig nok til å uttale oss om vi anker saken til Høyesterett, sier han.

Advokat Andreas Hegg, som representerer den yngste, har ikke snakket med sin klient.

– Jeg må avklare en eventuell anke med min klient, sier han.

Det er bare et fåtall saker som blir behandlet i Høyesterett.

Et ankeutvalg skal vurdere en eventuell anke, og de behandler bare de viktigste sakene og prinsipielle saker.

Hålogaland lagmannsrettens dom ble forkynt tirsdag, og vil bli rettskraftig to uker etter dette, den 13. juli, dersom dommen ikke blir anket.

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.