Hopp til innhold

Utdanningsministeren: – Flere må velge læreryrket

NOTODDEN/VOLDA: (NRK) Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er på rundreise i Norge for å overbevise studenter om at de må søke læreryrket. Ifølge SSBs vil det mangle 2600 grunnskolelærere i 2030.

Iselin Nybø

PÅ FRIERFERD: Forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø møtte studenter på Høgskolen på Notodden torsdag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Torsdag var hun på Notodden i Telemark for å fortelle studentene hvorfor de bør velge læreryrket.

 Forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø

Statsråden vil lokke flere til å velge læreryrket.

Foto: Idrak Abbasov / NRK

– Å være lærer er ett av de viktigste yrkene vi har. Du er med på å forme fremtiden, og underviser den oppvoksende generasjonen. Det å være den ene læreren i noens liv. Den læreren som lærer deg det faglige, men som også ser deg som person, gir en god følelse, sier Iselin Nybø.

Statsråden lover å avskrive på studielånet til de som starter på lærerutdanningen nå. 50.000 kroner dersom du fullfører lærerutdanningen, 55.000 i tillegg dersom du fullfører lærerutdanningen fra 1–7. trinn. Velger du å bosette deg og jobbe i de tre nordligste fylkene kan du i tillegg avskrive rundt 55.000 kroner. Til sammen kan det bli 160.000 kroner.

– Vi ønsker jo at studentene skal velge lærerutdanningen.

Stort behov for nyutdannede lærere

I dag er det omtrent 3800 personer i barne- og ungdomsskolen uten godkjent lærerutdanning. I tillegg er 8700 lærere 60 år eller mer, og vil gå av med pensjon om få år.

Det gir et samlet behov på over 12.000 nye lærere i årene som kommer. Dette er ikke lærermangel, men viser at behovet for nyutdannede lærere er stort.

Utdanningsforbundet mener lærerne har tapt tilsvarende to hele lønnsoppgjør på ti år, sammenliknet med andre grupper i kommunene.

– Regjeringen kan ikke drive lønnsforhandlinger gjennom media. Vi har gjort lærerutdanningen femårig, og det har også hatt betydning for startlønnen til de som går ut med den utdanningen, sier Nybø.

Leder for Pedagogstudentenes lokallag i Volda

Leder for Pedagogstudentenes lokallag i Volda og lærerstudent Joakim Olsson tror flere studenter frykter for fremtiden om de velger læreryrket.

Foto: Chris-Håvard Berge

– Interessen for å bli lærer blir mindre

Joakim Olsson, leder for Pedagogstudentenes lokallag i Volda og lærerstudent ved Høgskulen i Volda, mener det er svært viktig at lærerlønnen følger lønnsutviklingen til sammenlignbare utdanninger.

– For å beholde lærere i jobben og for å rekruttere oss som er studenter og potensielle søkere, er det viktig at man ser en positiv og sammenlignbar lønnsutvikling.

Olsson tror noen får mindre interesse for å jobbe som lærer når de ser at det er samme lengde på utdanningen for andre fagområder og mer attraktivt å søke seg jobber der.

Hvis vi vil arbeide for at læreryrket blir mer attraktivt må vi snakke om lønn. Og da må jo man se at det blir samme lønnsutvikling som i andre yrker.

Olsson går tredje året på utdanningen som grunnskolelærer for 5–10 trinn. Han jobber som vikarlærer og synes forskjellen i lønnsforskjellen er urettferdig.

Jeg synes det bør være en selvfølge at lønnsutviklingen er lik. Man bør få betalt for den viktige jobben man gjør som lærer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark