– Det er provoserende at vi lærere sitter igjen som lønnstapere

EIKER (NRK): Lærerne har tapt tilsvarende to hele lønnsoppgjør på ti år, sammenliknet med andre grupper i kommunene, hevder Utdanningsforbundet.

lærer Live Braathen Ellingsen på Eiker

MER LØNN: Lærer Live Braathen Ellingsen blir provosert over lønnsutviklingen til lærere de siste årene.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Det er provoserende og skuffende at vi lærere sitter igjen som lønnstapere, sier lærer Live Braathen Ellingsen på Eiker videregående skole i Buskerud.

Ellingsen står blant pultrekkene med 16- og 17-åringene i klasseværelset. Her underviser hun elevene i 1. klasse studiespesialisering i matte.

Med fem års utdanning, etterutdanning i ledelse og 12 år bak kateteret tjener Ellingsen 530.000 i året. Hun mener at lønnen burde vært høyere.

– Ikke fordi det er så slitsomt med elevene, de er en veldig grei gjeng, sier pedagogen.

For Live Braathen Ellingsen stortrives i jobben. Hun vil bare ha samme lønnsvekst som andre grupper i kommunen får.

– Vanskelig å leve med for lærerne

Lærerne har fått fem prosentpoeng mindre i lønnstillegg i løpet av siste ti år enn andre ansatte i Kommune-Norge, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene, TBU.

Mens andre kommuneansatte fikk en lønnsvekst på 47,6 prosent fra 2008 til 2017, var lønnsvekten på 42,6 prosent for lærere og skoleledere.

Dette provoserer leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Steffen Handal, leder av Utdanningsforbundet

TOMME ORD: Steffen Handal i Utdanningsforbundet mener at politikernes snakk om å løfte læreryrket bare er tomme ord når det ikke følges opp med høyere lønn.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har tapt tilsvarende to lønnsoppgjør de siste ti årene. Det er så mye at det er vanskelig å leve med for lærerne, sier Handal.

Tallene er egentlig enda dårligere for lærerne, siden skolelederne er med i samletallene fra TBU, fremhever lederen i Utdanningsforbundet, som mener at lønnen gjør at mange lærere slutter i skolen.

– Fremstår som tomme ord

– Vi som er lærere må bli mer verdsatt i lokale forhandlinger. Lokale arbeidsgivere må bruke lønn for å rekruttere og beholde lærerne, sier Handal, og legger til:

– Mens ambisjonen om sterke, kompetente og trygge lærere fremheves i storting og i regjering, så ser vi at lokale arbeidsgivere nedprioriterer lønnen til lærerne. Dette med å satse på lærere fremstår som tomme ord. Flukten fra læreryrket må stoppes. Vi har lærermangel og en økende bruk av ukvalifiserte lærere i skolen øker.

Elever ved Eiker videregående

TRENGER DE BESTE: Elevene trenger de beste lærerne, og for å få det til, må lønnen økes, mener Utdanningsforbundet.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Mer komplekst enn lønn

Det er kommunenes organisasjon KS som er lærernes arbeidsgiver. KS er ikke helt enig med Utdanningsforbundet i at lærerne har sakket etter i lønnsutviklingen.

– En grunn til mindrelønnsutviklingen for lærere som gruppe er at mange høytlønte lærere sluttet og ble erstattet av yngre lærere med lavere lønn, sier avdelingsdirektør Hege Mygland i KS.

Hege Mygland

HØYTLØNNEDE SLUTTET: Hege Mygland i KS mener at lærerne ikke har sakket etter i forhold til andre yrkesgrupper, men at høytlønte eldre lærere har sluttet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– En annen årsak er at mange kommuner i lokale oppgjør har prioritert yrkesgrupper som det har vært vanskeligere å rekruttere enn lærere, fortsetter hun.

Mygland mener at lønnsutviklingen til den enkelte lærer har vært på linje med andre sammenlignbare yrkesgrupper i kommunene.

Ikke fornøyd

Men lærer Ellingsen er ikke fornøyd med lønnsutviklingen.

– Jeg gikk inn i læreryrket fordi jeg er glad i å jobbe med unge, men jeg hadde ikke sett for meg at lønnen skulle sakke så mye etter andre yrkesgrupper, sier hun.

lærer Live Braathen Ellingsen på Eiker vgs

REKRUTTERE OG BEHOLDE: Live Braathen Ellingsen mener man må øke lærerlønnen ikke bare for å rekruttere nye lærere, men også for å holde på dem som allerede er i skoleverket.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Det er mye snakk om dårlig lønn på lærerværelset. Det er viktig at det tenkes lønn både for å rekruttere nye unge lærere, men også for å beholde de som allerede er i skoleverket, sier Ellingsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger