NRK Meny
Normal

Strømkontrollør: – Som å sette inn ny Rolls-Royce-motor i en gammel T-Ford

PORSGRUNN (NRK): Mange skjærgårdshytter bygges om og oppgraderes uten at det elektriske anlegget er dimensjonert for moderniseringen. I verste fall kan det føre til brann.

Tilsynsingeniør Erik Hovet fra Skagerak Energi kontrollerer familiehytta til Janicke Stordalen på Siktesøya i Porsgrunn.

FAMILIEN STORDALEN: Janicke Stordalen følger Erik Hovet under kontrollen av familiehytta i Porsgrunn.

Skagerak Energi kontrollerer flere hundre hytter i telemarksskjærgården i sommer. Mange steder er det over 25 år siden forrige eltilsyn.

Erik Hovet

Tilsynsingeniør Erik Hoved i Skagerak Energi på vei ut til kontroll av elektriske anlegg på skjærgårdshytter.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Erik Hovet, tilsynsingeniør i Skagerak Energi, må jobbe mens folk er på ferie. Det er nå han treffer flest folk på hyttene. Hensikten er å avdekke feil og mangler. Det kan være lekkasjer, jordfeil eller overledning.

Vann- og kloakk

Mange hytteeiere får lagt inn vann- og avløp. I den forbindelse bygges det ofte nye bad og kjøkken.

Med dagens forventede standard betyr det blant annet varmtvannstank, vaskemaskin, oppvaskmaskin, moderne komfyrer og varmekabler på mange av hyttene.

Vann- og avløp i skjærgården

Nesten samtlige av hyttene på Siktesøya skal kobles til et nytt vann- og avløpsanlegg.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Problemet er at det elektriske anlegget i mange tilfeller ikke er dimensjonert for stort strømforbruk. Hvis det ikke gjøres utbedringer, kan det i verste fall føre til overbelastning og brann.

– De fleste elektriske anleggene må oppgraderes. Hvis ikke blir det som å sette inn en ny Rolls-Royce-motor i en gammel T-Ford. Det går galt, sier Hovet.

Han ser samme tendens i skjærgården som man har hatt i fjellet i flere år: Folk vil ha like god komfort på hytta som de har hjemme.

– Det gjelder ikke bare Grenland og Vestfold. Det er tendensen langs hele norskekysten.

Les også:

Elkontroll

Hovet konkluderer med at sikringsskapet på hytta ikke er godt nok og det må flyttes.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Alt må bygges om

Janicke Stordalen ferierer sammen med familien på Siktesøya. Familiehytta ble bygd av oldeforeldrene. Nå trenger den oppgradering.

– Verden går fremover og vi ønsker å forberede hytta til neste generasjon. Det er større krav til både dusj, vaskemaskin, oppvaskmaskin og andre fasiliteter.

Etter en rask titt i sikringsskapet konkluderer Hovet med at det må gjøres store endringer.

– Her regner jeg med at dere må bygge om alt. Det er gamle skrusikringer og det mangler jordfeilbryter. Og sikringsskapet kan ikke stå i baderommet.

Etter å ha målt og kontrollert elanlegget i resten av hytta, konkluderer Hovet med at resten av det elektriske anlegget ser bra ut.

Så langt er det avdekket få feil på hyttene i skjærgården i Grenland. Hovet mener det skyldes at folk er flinke til å bruke installatører til å gjøre jobben skikkelig.