Hopp til innhold

– Vi finner mest feil der folk har lekt elektriker selv

20 prosent av alle boligbranner starter med feil i det elektriske anlegget. – Boligeiere er for dårlige til å passe på sine egne hjem, mener tilsynsingeniør. For det er mye du kan selv kan gjøre for å forebygge.

Eltilsyn

Sånn så det ut bak et skrivebord da Nordland Elsikkerhet kom på tilsynsbesøk.

Foto: Privat/ Nordland Elsikkerhet

Hvert år besøker tilsynsingeniør Stig Pettersen i Nordland Elsikkerhet flere hundre hjem på jakt etter feil i elektriske anlegg.

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap har bestemt at fem prosent av alle hjem skal kontrolleres hvert år. Pettersen ser mye som ikke er som det burde:

Stig Pettersen

Tilsynsingeniør Stig Pettersen hos Nordland Elsikkerhet mener folk må bli flinkere til å sjekke det elektriske anlegget hjemme.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Vi finner mest feil der folk har lekt elektriker selv. Det kan både være ujordede kontakter der det skulle vært jord, eller de har satt opp jordede kontakter uten å koble til jord. Det verste vi ser er når det nesten er brann. Det kan være så varmt i sikringsskap eller kontakter at det kan være bare timer unna at det brenner.

Nordland Elsikkerhet er et av selskapene som har kontroller på oppdrag fra strømnettselskapene, men disse kontrollene kan skje med så lange mellomrom som 20 år. Forsikringsbransjen anbefaler også at folk bestiller elkontroller selv, noe som samtidig kan gi lavere forsikringspremie.

Men man må ikke være elektriker eller ingeniør for å sjekke de mest åpenbare brannfellene i hjemmet:

1. Sjekk «faste» kontakter

Ta ut kontakten fra varmtvannstank, komfyr, vaskemaskin og andre maskiner som står permanent i. Stig Pettersen anbefaler tre-fire ganger i året. Kjenn om de er varme og se etter svimerker. Et støpsel som ser ut til å være helt i orden på utsiden, kan være brunsvidd på den siden som sitter inne i kontakten.

Svidd støpsel

Dette støpselet til en vaskemaskin har tydelige svimerker rundt den ene pluggen. For å oppdage sånne feil, må man ta ut kontakten og sjekke.

Foto: Privat/Nordland Elsikkerhet

2. Sikringsskapet

Kjenn med handa i sikringsskapet. Er sikringene varme, kan det være fare på ferde og du må ta kontakt med elektriker.

3. Småelektrisk

Ta ut kontaktene til alle småelektriske apparater når de ikke er i bruk. En defekt termostat i en vannkoker eller kaffetrakter kan starte brann på få minutter.

4. Mobil-lader

Mobilladere kan bli svært varme. Ikke lad over natten, og ikke la laderen stå i kontakten når den ikke er i bruk.

5. Vær våken

Ikke sett på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin før du drar ut eller før du går til sengs. Ikke bruk frittstående oljeovner uten tilsyn.

Brannrester av feilmontert transformator

Brannrester av feilmontert transformator for innfelt downlight-anlegg.

Foto: Nordland Elsikkerhet

6. Ha nok kontakter

Ikke bruk skjøteledninger ukritisk, så de blir belastet med for mange apparater. Skjøteledninger skal ikke brukes til permanente løsninger. Det er spesielt viktig å sørge for at man ikke kobler elektrisk utstyr som krever mye strøm til en skjøteledning. Det gjelder for eksempel komfyr, varmeovner, støvsuger og en del elektriske verktøy.

7. God lufting

Bak noen elektriske apparater kan det bli veldig varmt. Hvis det er for lite plass bak kjøleskap og fryser kan det hindre varmefrigjøring fra kjøleribbene.

8. Kontakt elektriker

La elektrikere gjøre elektrikerjobben. Er det en bryter eller stikkontakt som kjennes varm ut, bør du ringe elektriker for at han kan vurdere om bryteren eller kontakten må skiftes ut. Et annet tegn på spenningsfeil, kan være at lyspærer går etter uforholdsmessig kort tid.

9. Gamle hus

Når unge folk overtar en bolig der det har bodd eldre mennesker, kan det være lurt å få en gjennomgang av elektriker. Det elektriske anlegget blir mye tyngre belastet når det kommer en hel familie inn. En el-kontroll vil avdekke om anlegget tåler den ekstra belastningen.

Sikring

Denne automatsikringen ble funnet ved en el-kontroll. Om den ikke hadde blitt oppdaget, ville den ha tatt fyr etter kort tid.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK