NRK Meny
Normal

– El-sjekk hytta før vinteren

Dårlige elektriske anlegg er ofte årsak til hyttebranner. Nå oppfordres hytteeiere til å sjekke hytta før kulda kommer.

Gnist i sikringer

Gnist i gamle sikringer kan fort føre til hyttebrann. Sjekk det elektriske anlegget i hytten din før vintersesongen, oppfordrer Gjensidige.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Jon Henrik Leere

Jon Henrik Leere, eltakstmann i Norsk Elektro-kontroll

Foto: Ingrid Sofie Kielland / NRK

– Her finner vi feil nummer to. Denne kabelen skal ikke være løs. El-kontrollør Jon Henrik Leere er på befaring på en av Den Norske Turistforenings mange hytter. Denne gangen går turen til en eldre hytte i Drammensmarka. Det går ikke lang tid før de første feilene dukker opp. På loftet finner han et strøminntak som har sett bedre dager.

– Dette skapet har stått her siden tidenes morgen. Her må deler skiftes ut, sier Jon Henrik Leer.

Den Norske Turistforening tar el-kontroll av hytter på alvor, og det med god grunn. Til sammen har foreningens 500 hytter en samlet verdi på mellom to og tre milliarder kroner.

– En vanlig feil på hyttene er at sikringsskapet plasseres ute. Kulda fører da til sikringen trenger mye mer strøm enn den er beregnet til. Det kan være brannfarlig, sier Simon Torgersen, leder i Drammen og omegn turistforening.

Kostbare feil

Bjarne Rysstad

Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige forsikring

Foto: Harald Inderhaug / NRK

De siste årene har brann i private hytter gitt skader for flere hundre millioner kroner. Feil på elektriske anlegg er årsak til 20 prosent av de totale brannerstatningene, viser tall fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern. Likevel velger svært få å gjennomgå det elektriske anlegget på fritidsboligen.

– Jeg tror det er lite bevissthet rundt det. Man tror ikke det vil skje noe, men det vet vi at det gjør, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige Forsikring. Han oppfordrer nå hytteeiere til å ta en sjekk, før det er for sent.

– En fjerdedel av alle branner i Norge oppstår i det elektriske anlegget. Bare de siste tre årene har slike hyttebranner forårsaket skader for 200 millioner kroner, forteller Rysstad. Han anbefaler at hytteeiere benytter fagfolk til jobben.

– Vi oppfordrer til at en slik sjekk gjennomføres hvert femte år. Det vil også kunne gi en rabatt på forsikringspremien, sier Rysstad.

Blektjernshytta

Det ble funnet flere feil under kontrollen på Blektjernhytta i Drammen.

Foto: Ingrid Sofie Kielland / NRK