NRK Meny
Normal

Skiensordfører: – Ikke send fanger til Nederland, send dem hit

Justisminister Anders Anundsen bør heller sende norske fanger til Skien enn til Nederland, mener ordfører i Skien, Hedda Foss Five.

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, sier hun er villig til å ta imot flere fanger.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Hvis Anundsen har penger til overs, kan han heller sende dem til Skien enn til Nederland, sier Foss Five til NRK.

Utspillet kommer i forbindelse med at Norge vil sende 242 fanger til Veenhuizen i Nederland for at de skal sone der. Det var i september i fjor det ble klart at Norge i hemmelighet hadde forhandlet med Nederland om leie av fengselsplasser for å løse problemene med soningskø i Norge.

– Vi har nå fått vite at prisen for 242 norske fanger i fengsel i Nederland. For de tre årene det foreløpig planlegges, koster det over 650 millioner kroner. I tillegg kommer kostnader til transport og helsetjenester. Vi kan fort nærme oss milliarden, påpeker Foss Five.

«Norgerhaven» fengsel

Norske myndigheter vil sende 242 norske fanger hit, til Norgerhaven fengsel i Veenhuizen i Nederland.

Foto: RTV Drenthe / RTV Drenthe

– Tidenes mest kortsiktige politikk

Foss Five vil heller at justisministeren skal bruke pengene til å bygge ut fengselet i Skien.

– Vi har kompetanse og areal. Vi har en god vertskommune og fengselet er viktige arbeidsplasser for oss. Med slike gigantbudsjetter er det lite smart å sende det hele ut av landet. Dette må være tidenes mest kortsiktige politikk, sier hun til NRK.

Foreslått utbygginger

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein Karlsen, sier at det akutte behovet for fengselsplasser, gjør at leie av plasser i utlandet er en naturlig løsning.

Knut Morten Johansen

Leder i Skien FRP, Knut Morten Johansen, sier at lang soningskø og mangel på varetektsplasser er alvorlig og må løses raskt.

Foto: Tonje Merete Nilsen

– Vi måtte betale tre ganger så mye, og det ville minst tatt ett år ekstra å få på plass en slik løsning i Norge. Vi sørger for en løsning på kort sikt i Nederland, samtidig som vi har frigjort 88 plasser i fjor og sørget for 41 nybygde i år. I tillegg har vi foreslått utbygginger i Norge. Disse forslagene ligger nå til behandling i Stortinget, sier Brein Karlsen.

– Ja takk, begge deler

Leder i Skien FRP, Knut Morten Johansen, er enig med Foss Five, han ønsker seg flere fengselsplasser i Skien. Men problemet med lang soningskø må løses nå, mener Johansen.

– Forslaget fra Anundsen kommer fordi det er en byggeprosess som ligger to og et halvt år fram i tid, før de første innsatte eventuelt kan komme til Skien. Men for å få ned en allerede lang soningskø, kommer forslaget om fengselsplasser i Nederland. Jeg sier ja takk, begge deler.

 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK