NRK Meny
Normal

Skiensordfører: – Ikke send fanger til Nederland, send dem hit

Justisminister Anders Anundsen bør heller sende norske fanger til Skien enn til Nederland, mener ordfører i Skien, Hedda Foss Five.

Hedda Foss Five

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, sier hun er villig til å ta imot flere fanger.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Hvis Anundsen har penger til overs, kan han heller sende dem til Skien enn til Nederland, sier Foss Five til NRK.

Utspillet kommer i forbindelse med at Norge vil sende 242 fanger til Veenhuizen i Nederland for at de skal sone der. Det var i september i fjor det ble klart at Norge i hemmelighet hadde forhandlet med Nederland om leie av fengselsplasser for å løse problemene med soningskø i Norge.

– Vi har nå fått vite at prisen for 242 norske fanger i fengsel i Nederland. For de tre årene det foreløpig planlegges, koster det over 650 millioner kroner. I tillegg kommer kostnader til transport og helsetjenester. Vi kan fort nærme oss milliarden, påpeker Foss Five.

«Norgerhaven» fengsel

Norske myndigheter vil sende 242 norske fanger hit, til Norgerhaven fengsel i Veenhuizen i Nederland.

Foto: RTV Drenthe / RTV Drenthe

– Tidenes mest kortsiktige politikk

Foss Five vil heller at justisministeren skal bruke pengene til å bygge ut fengselet i Skien.

– Vi har kompetanse og areal. Vi har en god vertskommune og fengselet er viktige arbeidsplasser for oss. Med slike gigantbudsjetter er det lite smart å sende det hele ut av landet. Dette må være tidenes mest kortsiktige politikk, sier hun til NRK.

Foreslått utbygginger

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein Karlsen, sier at det akutte behovet for fengselsplasser, gjør at leie av plasser i utlandet er en naturlig løsning.

Knut Morten Johansen

Leder i Skien FRP, Knut Morten Johansen, sier at lang soningskø og mangel på varetektsplasser er alvorlig og må løses raskt.

Foto: Tonje Merete Nilsen

– Vi måtte betale tre ganger så mye, og det ville minst tatt ett år ekstra å få på plass en slik løsning i Norge. Vi sørger for en løsning på kort sikt i Nederland, samtidig som vi har frigjort 88 plasser i fjor og sørget for 41 nybygde i år. I tillegg har vi foreslått utbygginger i Norge. Disse forslagene ligger nå til behandling i Stortinget, sier Brein Karlsen.

– Ja takk, begge deler

Leder i Skien FRP, Knut Morten Johansen, er enig med Foss Five, han ønsker seg flere fengselsplasser i Skien. Men problemet med lang soningskø må løses nå, mener Johansen.

– Forslaget fra Anundsen kommer fordi det er en byggeprosess som ligger to og et halvt år fram i tid, før de første innsatte eventuelt kan komme til Skien. Men for å få ned en allerede lang soningskø, kommer forslaget om fengselsplasser i Nederland. Jeg sier ja takk, begge deler.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.