NRK Meny
Normal

Går til sak for å beholde «norske» fengselsplasser

HAAG (NRK): I Nederland må flere fanger flytte for å gjøre plass til norske innsatte, nå går fangene til sak for å slippe å flytte.

«Norgerhaven» fengsel

Hit, til fengselet Norgerhaven i den lille, nederlandske byen Veenhuizen skal i første omgang 242 fanger sendes fra Norge for å sone.

Foto: RTV Drenthe / Presse

Mange av fangene sitter på lange straffer eller livstidsdommer, og etter at Norge kjøpte over 242 plasser i Nederland må de første fangene trolig sendes ut til sommeren.

– Forstår ikke hvorfor

Domstolen her i Den Haag har nå fått en spesiell sak på bordet. 18 innsatte som er dømt til lange straffer nekter nemlig å gjøre plass til de norske fangene, og vil ha saken prøvd for retten.

– Vi forstår ikke hvorfor de nederlandske fangene må flytte fordi det kommer norske fanger, forsvarer Hettie Cremers til NRK.

Det er et spesielt soningssted de nå kjemper for å beholde. Der de blant annet har en egen park, og etter pålegg fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen åpnet en egen avdeling for langtidsfanger her for halvannet år.

– Her kan fangene leve som mennesker, der de kan de se himmelen og ikke bare murer, sier Cremers.

Og det er denne avdelingen som nå risikerer å bli stengt.

Lang soningskø

Det var i september det ble klart at Norge hadde forhandlet i hemmelighet med Nederland om å kunne leie fengselsplasser for å løse problemene med soningskø i Norge.

Da opplyste Justisdepartementet at det var 1300 personer i soningskø i Norge for å få gjort opp for sine ubetingede dommer. I tillegg kom behovet for varetektsplasser.

Både leder i Advokatforeningens forsvarergruppe Frode Sulland og forsker Marta Rua ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo var blant dem som reagerte og mente at regjeringen burde vurdere andre tiltak før man «outsourcer» fengselsplasser til Nederland.

Nå er saken oppe for retten i Nederland, og en avgjørelse er ventet i løpet av 14 dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt