Hopp til innhold

– Beklagelig at klienten min ikke fikk hjelp

John Gerhard Steens drapssiktede ekssamboer (44) burde fått bedre hjelp i forkant av drapet i Langesund. Det sier kvinnens forsvarer Ranveig Sem til NRK, som frem til nå har vært taus om drapssaken.

Drap Langesund

71 år gamle John Gerhard Steen ble funnet drept i omsorgsboligen sin i Langesund tirsdag 28. januar. Den drapssiktedes forsvarer Ranveig Sem sier det er beklagelig at klienten hennes ikke fikk nok hjelp.

Foto: Jonas Rydén

John Gerhard Steen ble funnet drept i leiligheten sin i Langesund på kvelden tirsdag 28. januar.

Ranveig Sem

Ranveig Sem har til nå vært taus om klienten sin, men sier til NRK at det er tydelig at 44-åringen burde fått mer hjelp.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at den kjente kulturpersonligheten døde som følge av blødninger etter knivstikk. Ekssamboeren hans, som nå er innlagt på psykiatrisk sykehus, ble torsdag i forrige uke varetektsfengslet i fire uker.

Den siktede kvinnen samtykket til fengsling, og har erkjent at hun begikk handlingen. Hun har derimot ikke erkjent straffskyld.

Hadde spurt om hjelp

Ranveig Sem, som er forsvarer for den drapssiktede, bekrefter overfor NRK at klienten hennes hadde spurt flere om hjelp før drapet skjedde.

– Jeg vil ikke gå inn på hvem hun hadde spurt om hjelp, men det er beklagelig at hun ikke fikk den hjelpen, sier Sem, som ikke ønsker å si noe mer om saken nå.

Sem var i møte med 44-åringen senest søndag ettermiddag.

Nesten halvparten drept av psykisk syke

NRK har nylig gjort en omfattende kartlegging av de 228 drapene i Norge i tiårsperioden mellom 2003 og 2013.

Her kom det frem at i denne perioden har til sammen 102 mennesker, hvorav fem barn, 49 kvinner og 48 menn, blitt frarøvet livet av en gjerningsperson som er alvorlig psykisk syk.

Det betyr at nesten halvparten av alle drapsofre er drept av en person med en alvorlig psykisk lidelse.

Drapet i Langesund kan altså være et av de mange som er tett koblet til psykiatri. Visepolitimesteren i Telemark har sagt at det finnes hull mellom etatene, som gjør at psykisk syke mennesker kan begå drap.

– Viktig å få svar

Vibeke Hein Bæra utanfor Oslo tinghus

Bistandsadvokaten til John Gerhard Steens familie, Vibeke Hein Bæra, sier at det nå er viktig at familien får svar på de mange spørsmålene de har etter at Steen ble funnet drept tirsdag i forrige uke.

Foto: Anne Lognvik

Vibeke Hein Bæra, bistandsadvokaten til John Gerhard Steens familie, sa i helga at familien til den drepte 71-åringen sitter igjen med en stor sorg og mange spørsmål.

– Det er en fryktelig vanskelig tid for dem. Det har vært en vond historie før det endte så fatalt som det gjorde, og nå er det viktig for familien å få svar på så mange spørsmål som mulig, sier hun til NRK.

Les også:

Gikk sammen drapskvelden

Politiet har hittil blant annet kartlagt at avdøde John Gerhard Steen og den drapssiktede ekssamboeren (44) hans gikk sammen til hans omsorgsbolig i Langesund drapskvelden.

Det har også kommet frem at John Gerhard Steen ble knivstukket av den drapssiktede for seks år siden, og at han hadde anmeldt henne fire ganger for voldsbruk.

Tre av voldsanmeldelsene, som ligger flere år tilbake i tid, ble henlagt, fordi politiet har vært usikre på om hun har vært tilregnelig på handlingstidspunktet.

John Gerhard Steen ba også om at den 44 år gamle kvinnen skulle få besøksforbud. Politiet har foreløpig ikke funnet ut hvorfor det ikke ble gjort, men undersøker dette i forbindelse med etterforskningen av saken. Spesialenheten for politisaker er også varslet om forholdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Gerhard Steen

John Gerhard Steen var en kjent kulturpersonlighet i Bamble.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Kultur-Norge sørget

John Gerhard Steen har i mange år vært kjent som en engasjert kulturpersonlighet, og hadde en rik bekjentskapskrets i den norske underholdningsbransjen. Han hadde blant annet eid konsertlokalet Wrightegaarden i Langesund i mange år, og gikk under tilnavnet «Mr. Wrightegaarden» på folkemunne.

Musikkpersonligheter som Stephen Ackles og frontfigur i gruppen Postgirobygget Arne Hurlen var blant dem som sørget da nyheten om dødsfallet ble kjent.

– Jeg vokste jo opp hos ham, og fikk lov til å leke meg i platesamlingen hans. Jeg spurte ham alltid om melodier, plater og musikk. For meg er det en vegg som er borte, sier Ackles til NRK.