Hopp til innhold

Drapet på Steen kunne kanskje vært unngått

SKIEN (NRK): Sykehuset Telemark brøt loven i forbindelse med drapet på kulturpersonlighet John Gerhard Steen i Langesund. Kvinnen, som drepte Steen, var psykisk syk. Både sykehuset og lokalt helsevesen får kritikk.

John Gerhard Steen

DREPT: 71 år gamle John Gerhard Steen ble knivdrept i sitt hjem i Langesund i januar 2014.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er vanskelig å si om dette drapet kunne vært unngått dersom det hadde vært lege tilgjengelig da kvinnen ba om hjelp. Målet må være å lære av slike saker, slik at vi unngår drapshandlinger og vold i fremtiden, sier fylkeslege i Telemark, Steinar Aase til NRK.

Helsetilsynet har vurdert fem ulike tilsynssaker, som handler om hjelpen den psykisk syke kvinnen fikk rett før drapet i januar i fjor.

– Det Helsetilsynet peker på er at vi ikke har hatt tilgang til spesialist den aktuelle dagen da drapet skjedde. Det har vi tatt alvorlig, og har nå sørget for at alle våre behandlere skal få kontakt med spesialist når de trenger det, sier fagsjef ved Sykehuset Telemark, Arne Johannesen.

John Gerhard Steen (71) ble funnet drept hjemmet sitt i Langesund 28. januar 2014. Drapet ble oppdaget etter at politiet fikk melding om en voldsepisode, og rykket ut til stedet. Steens tidligere samboer, en 44 år gammel kvinne, ble raskt pågrepet og siktet for drap. Steen hadde også ved flere anledninger anmeldt sin tidligere samboer for vold.

Les også:

Ble ikke journalført

Arne Johannesen i gangen i Sykehuset Telemark

Fagsjef ved Sykehuset Telemark, Arne Johannesen sier de har forbedret rutinene sine.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Helsetilsynet har også påpekt mangel på dokumentert voldsrisikovurdering fra sykehusets side.

– Vi har rutiner for at det skal gjøres voldsrisikovurderinger. Det vil vi nå sørge for at blir ivaretatt ved å gå gjennom rutinene våre, sier Johannesen.

Hva er årsaken til at det har vært dårlige rutiner på disse områdene?

– Rutinene har ikke vært dårlige, men de må etterleves.

– Risiko for tryggheten

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase mener det er en risiko når psykisk syke mennesker ikke får hjelp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fylkeslegen mener det innebærer en risiko for tryggheten til både pasienter, pårørende og hele samfunnet når ikke rutiner følges. Sykehuset har gode fagmiljø innen psykiatrien, men nedskjæringer de siste årene får konsekvenser.

Vi vet at psykisk syke mennesker, som ikke får hjelp, ofte er en risiko, sier Steinar Aase.

Arne Johannesen mener Norge har et godt, utbygd psykisk helsevern.

– Vi har mange sengeplasser i norsk psykiatri, sammenlignet med andre land. Jeg er mener tilbudet ved sykehuset er forsvarlig, også innefor psykiatrien.

Hør familien Steen bistandsadvokat Niels Christian Schelver og aktor Alf Martin Evensen fra rettsaken i februar 2015

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark