NRK Meny
Normal

Omstridt CT-maskin blir på Rjukan

En ny maskin på Notodden kan tidligst stå klar om tre måneder.

CT-maskin

Det har stormet rundt CT-maskinen på Rjukan sykehus de siste dagene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra er Rjukan sykehus' venner sin advokat i saken.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Da vi ble orientert om at maskinen blir stående, var det en svært gledelig nyhet for mine klienter og befolkningen.

Det sier Rjukan sykehus' venner sin advokat Vibeke Hein Bæra.

Onsdag ble det bestemt at CT-maskinen som befinner seg på sykehuset på Rjukan blir stående der den er. Etter at CT-maskinen på sykehuset på Notodden havarerte, ønsket ledelsen ved Sykehuset Telemark å flytte maskinen på Rjukan til Notodden, frem til en ny maskin er på plass på Notodden.

Da satte imidlertid Rjukan sykehus' venner seg på bakbeina. De mener maskinen må bli stående i Øvre Telemark, og at sykehuset ikke har noen rett til å flytte maskinen fordi den delvis er finansiert av lokalbefolkningen på Rjukan gjennom et gavefond.

Rjukan sykehus

Rjukan sykehus' venner mener det er viktig for lokalbefolkningen og turister at CT-maskinen blir på Rjukan.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Reduserer helsetilbudet

Dermed blir sykehuset på Notodden stående uten CT-maskin og Sykehuset Telemark informerte onsdag om at de reduserer det akuttkirurgiske tilbudet ved sykehuset i tiden fremover.

Bess Frøyshov

Sykehusdirektør Bess Frøyshov sier det ligger nøye vurderinger bak hvilke pasienter som fremdeles kan komme til akuttmottaket på Notodden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Etter en helhetlig vurdering valgte vi å ikke flytte CT-maskinen fra Rjukan, men konsekvensene av det er at vi blir nødt til å endre på hvilke pasienter som kan komme til Notodden sykehus, frem til vi har fått CT på plass igjen, sier sykehusdirektør Bess Frøyshov.

Sykehusdirektøren gir likevel ikke Rjukan sykehus' venner rett i at maskinen av juridiske årsaker må bli stående på Rjukan.

– Vi har funnet ut at CT-maskinen er innkjøpt for ordinære investeringsmidler fra sykehuset Blefjell i sin tid, og ikke for en gave fra Rjukan sykehus' venner eller et gavefond, sier Frøyshov.

Rjukan sykehus' venner sin advokat, Vibeke Hein Bæra, har tidligere sagt til Rjukan Arbeiderblad at klientene hennes krever innsyn i hva gavefondet faktisk har blitt brukt til. Frøyshov sier til NRK at de nå inviterer Rjukan sykehus' venner til et møte for å gå gjennom dette.

Sykehuset på Notodden

Akuttmottakets funksjoner på Notodden må nå endres, og en del pasienter må sendes til Skien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Gjennomfører hasteinvestering

Frøyshov sier sykehuset håper å ha på plass en ny CT-maskin på Notodden i løpet av tre måneder. Til vanlig kan ny anskaffelse av en slik maskin ta opp til ett år, men sykehuset har fått gjennomslag for en hasteinvestering.

Kommunehelsetjenesten, legevakter, ambulanse, AMK og nabosykehus er informert om situasjonen.

– Vi har går gjennom alle sider ved denne situasjonen, og vi mener at vi har funnet løsninger som er gode og trygge for pasientene, sier klinikksjef Per Urdahl i en pressemelding.

 • Disse navnene topper i Telemark

  Jonas og Nora var de to mest populære navnene i 2017 i Telemark. I landet forøvrig er det Sofie og Jakob som troner på toppen av navnestatistikken viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

 • Dømt for vald og bortføring

  Ein mann i 40-åra frå Porsgrunn er i Nedre Telemark tingrett dømt til to år fengsel for vald, bortføring og truslar. Han må òg betale 80.000 kroner i erstatning. Tiltalte skal ha mishandla ein annan mann og låst han inne i eit bustadhus.

 • Uvisst for OL-søknad

  Torsdag avgjør styret i Norges idrettsforbund om Telemark kan gå vidare med planane om eit vinter-OL i telemark i 2026. Prosjektleiar for OL-planane Geir Berge Nordtveit seier at utfallet av møtet er uvisst.

  Geir Berge Nordtveit
  Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Mista retten til å køyre bil

  Ein polsk mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i 18 dagar for å ha køyrd bil medan han var påverka av narkotika. Mannen mistar òg retten til å køyre bil i Noreg for alltid.