Hopp til innhold

Fikk alvorlig hoggormbitt: – Jeg hadde det skrekkelig

Men sykehuset behandlet Kari Jensen som om hun hadde fått allergireaksjon på veps.

Kari Jensen og Håkon Sørum

TAKKNEMLIG: Tre uker etter at hun ble bitt er fortsatt Kari Jensen blå på beina. Mannen Håkon Sørum nølte ikke og ringte 113 etter hendelsen inntraff, Kari er glad for at mannen var så effektiv.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Jeg ble nummen og rar i munnen, det begynte å prikke, det var vanskelig å svelge. Og så ble stemmen min helt hes og rar og jeg ville bare besvime.

Det som i utgangspunktet var en kjempefin sommerdag på Vestlandet, ble starten på et mareritt for Kari Jensen. Da hun klippet plen, ble hun nemlig utsatt for et svært giftig hoggormbitt.

Trodde det var veps

Først trodde Kari imidlertid at «biteren» var en stor veps, hun tok på seg sko og fortsatte å klippe plenen.

Men snart ble hun ordentlig dårlig og trengte hjelp raskt. Mannen, som kort tid etter kom hjem fra fisketur, ringte umiddelbart 113.

Bitt av hoggorm

BLÅTT BEIN: Slik så beinet til Kari Jensen ut, etter at hun ble bitt av hoggorm. Tre uker senere er hun fortsatt ikke helt frisk og kan knapt gå på beina.

Foto: Privat

– Ambulansen kom og jeg ble lagt inn på intensivavdelingen på sykehuset, sier Kari.

Sykehuset tok feil

Men heller ikke på sykehuset trodde de det var hoggormbitt.

– De slo først fra seg at det kunne være ormebitt, siden det kun var et hull på beinet. Jeg fikk behandling ut fra at de mente det var allergireaksjon på vepsebitt.

Etter to dager ble hun sendt hjem, men smertene ga seg ikke.

– Beinet ble blåere og blåere, det var dobbelt så stort som det andre beinet og det var forferdelig vondt. Jeg klarte ingenting, lå konstant med beinet høyt, sov ikke og hadde det ganske skrekkelig.

Hoggorm

SLANGE: Vanligvis vil ikke et bitt fra denne slangen gi deg så store problemer som Kari Jensen fikk.

Foto: Morten Waagø / NRK

Etter fem dager var hun på legevakten, men ble sendt hjem med beskjed om at det ville gå over av seg selv.

Men to dager senere ble det påvist at hun hadde et hemoglobinnivå på 7 (vanligvis på 14), og hun var ekstremt blodfattig.

– Da fikk jeg tre blodtransplantasjoner på sykehuset, og var der noen dager før jeg på ny ble sendt hjem.

– Kunne oppfattet det før

Uten at hun vil rette stor kritikk mot sykehuset, kunne hun ønske de tenkte tanken om at det kunne være ormebitt tidligere.

– De kunne oppfattet det før, slik at jeg kunne fått motgift og ikke hatt det så vondt. For jeg har lest meg til at det kan være hoggormbitt selv om man bare ser et hull.

Det bekrefter Dag Dolmen, førsteamanuensis ved NTNU. Han gir følgende råd hvis noen blir utsatt for hoggormbitt:

– Antihistamintabletter du får kjøpt på apoteket fin førstehjelp. Det er også viktig at personen som er blitt bitt er i ro.

Kari Jensen

SKREMT: Kari Jensen har gått gjennom et flere ukers mareritt etter at hun ble bitt av hoggorm, og råder andre til å ta det alvorlig hvis man tror man er bitt av hoggorm. Men hun håper at hun om ikke altfor lenge vil kunne le av det hele.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nå har det gått tre uker, men Kari er fortsatt ikke frisk.

– Det er fortsatt vondt altså! Jeg klarer å gå så vidt, men etter fem minutter må jeg hive beinet på sofaen igjen. Hoggormbitt er ekkelt å tenke på i etterkant! Men en dag vil jeg nok forhåpentligvis le av det hele.

Flere saker fra Innlandet