NRK Meny
Normal

Kjemper for hver nye innbygger

STORTINGET (NRK): Søskenparet som har fått nei til å dele opp gården de arvet i Hjartdal, møtte onsdag politikerne på Løvebakken.

Småkasin i Stortinget

ENGASJERT: Ordfører Bengt Halvard Odden (Ap) kjemper for hver nye innbygger. Her orienterer han Lene Vågslid (Ap) og de andre telemarkspolitikerne om saken der Solveig Mowinckel Småkasin (i midten) og broren ønsker å dele sin gård i Hjartdal. Saga på fire måneder vil være et verdifullt tilskudd til den fraflyttingstruede bygda.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Bengt Halvard Odden

Bengt Halvard Odden vil gjerne at tvillingene Gisle og Saga på fire måneder skal bli hjartdøler.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Saken har engasjert folk i hele landet. Onsdag nådde den Stortinget, da ordfører Bengt Halvard Odden (Ap), sammen med Solvor Mowinckel Småkasin og broren Ole Einar Småkasin, møtte politikerne fra Telemark.

Odden føler lokaldemokratiet blir overkjørt i saken. Han kjemper for å få nye innbyggere til den fraflyttingstruede bygda.

– Fire mennesker i en stor kommune er ingenting, men fire mennesker i Hjartdal er veldig mye, sa han til de folkevalgte.

Mistet foreldrene

Stortingspolitikere fra flere partier lyttet oppmerksomt, men kan ikke love at søsknene får det som de vil.

– Vi må være restriktive i landbrukspolitikken, men dette er en helt spesiell sak.

Solvor Mowinckel Småkasin og Ole Einar Småkasin arvet gården etter at de mistet foreldrene i en flyulykke for 30 år siden.

Fylkesmannen har sagt nei til deling og begrunner det med at gårdens inntektsgrunnlag vil bli for lite.

– En spesiell sak

Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er positiv til en deling.

– Jeg håper vi kan få på plass en løsning for dem. Dette er også en spesiell sak, og jeg synes de har kommet med gode argumenter for hvorfor man burde si ja, sier han.

Småkasin på Stortinget

Det er ikke bare saksbehandlinga som har vært krevende for søsknene Småkasin. Det å komme gjennom sikkerhetskontrollen på Stortinget med tvillingvogn tok også sin tid.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Terje Aasland (Ap) har sympati med søsknene, men sier jordvernet står sterkt.

– Vi ønsker matproduksjon i hele landet. Mange av de små gårdsbruka rundt omkring er en del av norsk matproduksjon. Det ønsker vi å videreføre, sier han.

– Når det er sagt er denne saken spesiell. Her er det også mennesker som ønsker å bruke det gårdsgrunnlaget de har i Hjartdal kommune, noe som kan tillegges vekt i den videre behandlingen.

– Men kan ikke denne saken skape presedens?

– Jo. Saken har en spesiell forhistorie som kan tillegges vekt. Men nå får direktorat og eventuelt departement vurdere dette, sier Aasland.

Likhet for loven

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) mener det er uheldig at det synes som det er forskjellig praksis fra fylke til fylke.

Solvor Mowinckel Småkasin og Ole Einar Småkasin

Søsknene Solvor Mowinckel Småkasin og Ole Einar Småkasin øyner nytt håp i delingssaken etter møtet med politikerne på telemarksbenken.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Jeg håper direktorat og departement har litt oppmerksomhet knyttet til akkurat det. Det er veldig viktig, særlig i et fylke som Telemark som har synkende befolkningstall, at ikke man fører en så restriktiv politikk at det hindrer bosetting.

Han understreker at partiet er for en restriktiv landbrukslov.

– Derfor er det viktig at vi ikke liberaliserer på en slik måte at det går ut over matproduksjonen, sier Bekkevold.

Onsdag kom det endelige avslaget fra Fylkesmannen. Saken går nå videre til Landbruksdirektoratet og senere Landbruksdepartementet.

For Solvor Mowinckel Småkasin er det godt å få fortalt sin historie til politikerne.

– Jeg tør ikke forskuttere noe, jeg er redd for å bli skuffa. Men håpet er jo der.

Delingssaken i Hjartdal

Det var en nesten fulltallig telemarksbenk som møtte søsknene Småkasin. Fra venstre Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Terje Aasland (Ap), Bård Hoksrud (Frp), Solveig Sundbø Abrahamsen (H) og Lene Vågslid (Ap).

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK