NRK Meny
Normal

NRK vant journalistpris for avsløringene om First House og Telemark fylkeskommune

NRK-journalister vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen for avsløringene rundt Telemark fylkeskommune, First House og softis med strø.

Line Tomter og Veronica Westhrin

VANT PRIS: Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen.

Foto: Fredrik Nordahl / Gull & gråsteinskomiteen

Det er NRK-journalistene Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen for flere avsløringer om at PR-byrået First House, politikere, næringslivsfolk og kommunetopper spiste og drakk på skattebetalernes regning, og fylkeskommunen i Telemark tar regningen.

First House faktura

First House fakturerte store summer utenom kontrakten på seks millioner kroner. De fakturerte også et administrasjonsgebyr på 4.608 kroner per måned.

Foto: Line Tomter

NRK-journalistene gjennomgikk fakturaene First House har fått refundert fra Telemark fylkeskommune i forbindelse med prosjektet «Invest Telemark».

– Svarene de etter hvert fikk, var ikke særlig betryggende. Blant annet ble det avdekket at på få år har det blir brukt milliarder i såkalte regionale utviklingsmidler i regi av fylkeskommunene, men at kravet til resultater og kontroll, er lave, heter det i juryens begrunnelse ifølge Journalisten.

Regningene var for alt fra konjakk og Chablis fra middager på fasjonable hoteller til softis med strø, samt Red Bull på bensinstasjon.

Telemark Kommunerevisjon - First House

Endret praksis

Til NRK svarte administrerende direktør i First House Per Høiby, anklagene med at det er «uheldig og umusikalsk» å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter.

Det hele endte med at First House lovet å betale Telemark fylkeskommune tilbake for ekstrautgiftene, samt la om praksisen for fakturering av kunder, etter å ha fått kritikk fra flere hold.

Gull & Gråsteinkonferansen er den regionale journalistfaglige konferansen for Østlandet.

Målgruppen for konferansen er journalister og redaktører fra fylkene: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Oppland, Hedmark og Buskerud.

 • Telemarkinger klare for sprint

  Mikael Gunnulfsen (bildet) fra IF Ørn er blant telemarkingene som stiller til sprint under sesongstarten på Beitostølen. Også Svein Halvor Dahl (IL Skarphedin), Ånund Lid Byggland og Torgeir Lid Byggland (begge Høydalsmo IL) deltar. Følg prologen her.

  Mikael Gunnulfsen
  Foto: Privat
 • Utsetter pensjonisttilværelsen

  Rådmann i Tinn kommune, Rune Lødøen, fortsetter i jobben fram til 1. april. Lødøen skulle etter planen gå av med pensjon ved nyttår, men ifølge RA fortsetter han i noen måneder fordi kommunen ikke har funnet en ny rådmann ennå.

 • Utforkjøring på E18

  To personer er kjørt til sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på E18 i Porsgrunn ved 7-tiden lørdag morgen. Bilen kjørte av vegen ved avkjøringsrampen til Heistad. Politiet mistenker promillekjøring.

 • Vogntog sperret E134

  Tre utenlandske vogntog sperret trafikken på E134 ved Vinje kyrkje i natt. To av vogntogene hadde først stoppet opp i en motbakke. Det tredje vogntoget forsøkte å kjøre forbi, men satte seg fast i motgående. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort. Ett av de andre vogntogene har fått kjøreforbud fordi det mangler kjetting.