NRK Meny
Normal

NRK vant journalistpris for avsløringene om First House og Telemark fylkeskommune

NRK-journalister vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen for avsløringene rundt Telemark fylkeskommune, First House og softis med strø.

Line Tomter og Veronica Westhrin

VANT PRIS: Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen på «Gull & gråstein»-konferansen.

Foto: Fredrik Nordahl / Gull & gråsteinskomiteen

Det er NRK-journalistene Line Tomter, Thor Øistein Eriksen og Veronica Westhrin som vant journalistprisen for flere avsløringer om at PR-byrået First House, politikere, næringslivsfolk og kommunetopper spiste og drakk på skattebetalernes regning, og fylkeskommunen i Telemark tar regningen.

First House faktura

First House fakturerte store summer utenom kontrakten på seks millioner kroner. De fakturerte også et administrasjonsgebyr på 4.608 kroner per måned.

Foto: Line Tomter

NRK-journalistene gjennomgikk fakturaene First House har fått refundert fra Telemark fylkeskommune i forbindelse med prosjektet «Invest Telemark».

– Svarene de etter hvert fikk, var ikke særlig betryggende. Blant annet ble det avdekket at på få år har det blir brukt milliarder i såkalte regionale utviklingsmidler i regi av fylkeskommunene, men at kravet til resultater og kontroll, er lave, heter det i juryens begrunnelse ifølge Journalisten.

Regningene var for alt fra konjakk og Chablis fra middager på fasjonable hoteller til softis med strø, samt Red Bull på bensinstasjon.

Telemark Kommunerevisjon - First House

Endret praksis

Til NRK svarte administrerende direktør i First House Per Høiby, anklagene med at det er «uheldig og umusikalsk» å fakturere småutgifter som for eksempel mat på vei til møter.

Det hele endte med at First House lovet å betale Telemark fylkeskommune tilbake for ekstrautgiftene, samt la om praksisen for fakturering av kunder, etter å ha fått kritikk fra flere hold.

Gull & Gråsteinkonferansen er den regionale journalistfaglige konferansen for Østlandet.

Målgruppen for konferansen er journalister og redaktører fra fylkene: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Oppland, Hedmark og Buskerud.

 • Kripos til Vrådal

  Lensmannen i Kviteseid får i dag hjelp frå Kripos i arbeidet med å finne personane som har drive ein cannabisplantasje i Vrådal. Det var i førre veke politiet fann fleire hundre cannabisplanter i eit tomt industribygg.

 • 45 husstandar utan straum

  Torsdag morgon har dei fleste kundar fått att straumen etter uvêret. Det står att mykje feilrettingsarbeid, og Skagerak Nett held oppe full beredskap. Klokka 09.30 i dag var 45 husstandar i Porsgrunn og Skien utan straum.

 • Ville lade bilen – tok fyr

  I natt var det ein bilbrann ved Nome asylmottak. To personar fekk i seg røyk. Brannen starta medan bilen stod på tomgang. Det var lite straum på bilen, og eigaren ville forsøke å lade han ved å la han stå på tomgang. Politiet opprettar sak.

  Bilbrann Nome asylmottak
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Møtte ikkje opp til soning

  Politiet har gripe ein mann i 30-åra frå Porsgrunn som ikkje har møtt i fengsel for å sone ein dom. Mannen blir køyrd til fengselet i ettermiddag.