NRK Meny
Normal

Nå bør du sette inn støtet på treningen

PORSGRUNN (NRK): Øker du kondisjonen før snøen kommer kan det gi helsemessige gevinster utover vinteren.

Jogger

SETT TRENINGEN I BANKEN: Økt kondisjon i vintermånedene kan gi deg lagret treningseffekt for senere, ifølge professor.

Foto: ScanStockPhoto

– Det viktigste du gjør på denne årstiden er å opparbeide deg god kondisjon, sier professor i fysiologi ved NTNU, Ulrik Wisløff til NRK.

Kun 32 prosent følger Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutter daglig fysisk aktivitet gjennom året, og vinteren får en del av skylden.

– Det er ingen tvil om at det lønner seg å være fysisk aktiv 30 minutter om dagen. Det du kan gjøre er å sette litt i banken ved å trene kondisjonen mer i vinterhalvåret frem mot jul. Jo høyere kondisjon du har i vinterhalvåret, jo bedre vil du ligge an når du starter for fullt igjen, sier professoren.

Les også:

Joggende mann

Om du setter inn treningsstøtet nå- kan det lønne seg senere.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Store sesongvariasjoner

Vintermånedene med lavere temperatur og mindre lys fører til mer passive nordmenn. Vegar Rangul ved NTNU forsker på å løse problemer knyttet til helseeffekter av fysisk aktivitet. Han sier vintermånedene gjør oss slappere.

– Studier har vist at sesongvariasjoner i fysisk aktivitet er ganske store i Nord-Europa. Forskningen viser at i løpet av vinteren er aktivitetsnivået blant folk redusert med 15–30 prosent.

Begge får støtte av idrettsprofessor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Ingunn Fjørtoft. Hun har også tips om hvordan du kan holde formen ved like, også i de iskalde vintermånedene.

– Gjør litt ekstra husarbeid med støvsuging og gulvvask. Har du flere etasjer, gå opp og ned trappene og legg inn noen knebøy underveis.

 • Uvisst for OL-søknad

  Torsdag avgjør styret i Norges idrettsforbund om Telemark kan gå vidare med planane om eit vinter-OL i telemark i 2026. Prosjektleiar for OL-planane Geir Berge Nordtveit seier at utfallet av møtet er uvisst.

  Geir Berge Nordtveit
  Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Mista retten til å køyre bil

  Ein polsk mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i 18 dagar for å ha køyrd bil medan han var påverka av narkotika. Mannen mistar òg retten til å køyre bil i Noreg for alltid.

 • Open for trafikk etter bilberging

  Fylkesveg 359 på strekninga mellom Ulefoss og Bø er open igjen for trafikk etter bilberging. Også fylkesveg 152 Reskjem på strekninga Midtbygda til Ulefoss er open for trafikk etter bilberging.