Nå bør du sette inn støtet på treningen

PORSGRUNN (NRK): Øker du kondisjonen før snøen kommer kan det gi helsemessige gevinster utover vinteren.

Jogger

SETT TRENINGEN I BANKEN: Økt kondisjon i vintermånedene kan gi deg lagret treningseffekt for senere, ifølge professor.

Foto: ScanStockPhoto

– Det viktigste du gjør på denne årstiden er å opparbeide deg god kondisjon, sier professor i fysiologi ved NTNU, Ulrik Wisløff til NRK.

Kun 32 prosent følger Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutter daglig fysisk aktivitet gjennom året, og vinteren får en del av skylden.

– Det er ingen tvil om at det lønner seg å være fysisk aktiv 30 minutter om dagen. Det du kan gjøre er å sette litt i banken ved å trene kondisjonen mer i vinterhalvåret frem mot jul. Jo høyere kondisjon du har i vinterhalvåret, jo bedre vil du ligge an når du starter for fullt igjen, sier professoren.

Les også:

Joggende mann

Om du setter inn treningsstøtet nå- kan det lønne seg senere.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Store sesongvariasjoner

Vintermånedene med lavere temperatur og mindre lys fører til mer passive nordmenn. Vegar Rangul ved NTNU forsker på å løse problemer knyttet til helseeffekter av fysisk aktivitet. Han sier vintermånedene gjør oss slappere.

– Studier har vist at sesongvariasjoner i fysisk aktivitet er ganske store i Nord-Europa. Forskningen viser at i løpet av vinteren er aktivitetsnivået blant folk redusert med 15–30 prosent.

Begge får støtte av idrettsprofessor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Ingunn Fjørtoft. Hun har også tips om hvordan du kan holde formen ved like, også i de iskalde vintermånedene.

– Gjør litt ekstra husarbeid med støvsuging og gulvvask. Har du flere etasjer, gå opp og ned trappene og legg inn noen knebøy underveis.