Hopp til innhold

Trente seg ti år yngre på fire uker

Tvillingsøstrene Vanja og Annette var utrente og i dårlig form. Så begynte de å trene. Sjekk hva som skjedde.

Annette og Vanja Torp

UTRENT: Tvillingsøstrene Annette og Vanja Torp (26) gikk fra null trening til full trening i en måned. Det satte i gang store endringer i kroppen.

Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK

Trening har ikke vært Annette og Vanja Torps sterkeste side, men så bestemte de seg for å gi jernet i fire uker på oppfordring fra NRK.

Annette og Vanja Torp

BEDRING: På fire uker gikk Vanja fra å ha kondis som en 60-åring til å ha en kondisjon som en 50-åring.

Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK

– Jeg jogget en del før, men de siste årene har det nærmeste jeg har kommet fysisk aktivitet vært å rusle rundt i byen med en venn og en kopp kaffe i hånden, sier Annette.

– Svaret var sjokkerende

Selv om de ikke har trent så mye, er de slanke. Derfor var det overraskende å få resultatet av testene før treningsstart.

– Svaret vi fikk var sjokkerende, sier de to 26-åringene.

Og fortsetter:

– Jeg fikk høre at jeg hadde kondisjon som en 60 år gammel kvinne, ler Vanja.

Både Vanja og Annette hadde en normal BMI (Body Mass Index), som viser forholdet mellom høyde og vekt.

Truls Raastad

TESTET: Professor Truls Raastad ved Norges Idrettshøgskole la opp treningen for tvillingene.

Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK

– BMI kan ofte lyve litt, den sier ingenting om sammensetningen mellom muskelmasse og fett i kroppen, forklarer professor Truls Raastad ved Norges Idrettshøgskole, som har utført testene.

Annette hadde en fettprosent på 33, mens Vanja hadde en fettprosent på 48. Normalen for kvinner ligger mellom 25 og 35.

– Det var en tøff beskjed, men jeg er likevel glad jeg fikk vite det. Nå har jeg mulighet til å gjøre noe med det, poengterer Vanja.

– Imponerende fremgang

I fire uker fremover skulle de teste hvert sitt treningsopplegg.

Vanja skulle følge de offisielle helserådene, som sier at man skal være i aktivitet minst 150 minutter i uka med både kondisjons- og styrketrening.

Annette og Vanja Torp

STYRKE: Vanja trente styrke, mens Annette kun fikk drive kondisjonstrening. Det ga Vanja langt bedre framgang i kroppens fettprosent.

Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK

Annette skulle følge HIIT-opplegget (High Intensity Intervall Training), som er intervalltrening med høy intensitet. Det vil si at hun skulle løpe 6x30 sekunder tre ganger i uka.

Etter fire uker hadde de følgende resultater:

Oksygenopptaket ble sammenlignet, og Vanja økte oksygenopptaket så mye at hun gikk fra å ha en kondis som en 60-åring til en 50-åring. Annette forbedret seg til et normalt oksygenopptak for en 26-åring.

Mer muskler

– Begge har hatt en imponerende framgang på bare en måned, sier Truls Raastad.

Annette og Vanja Torp

OKSYGEN: Annette og Vanja ble testet på Norges Idrettshøgskole. Her er det kondisjonen som måles ved å finne maksimalt oksygenopptak.

Foto: Kjell Erik Møgster Moen / NRK

Annette mistet 0,9 kilo muskler i løpet av måneden. Hun gikk også ned 0,6 kilo fettmasse, slik at hun endte hun på samme fettprosent som da hun startet

Vanja har fått 1,8 kilo mer muskler og samtidig mistet 1,8 kilo fett. Hennes fettandel i kroppen har sunket fra 48 prosent til 46 prosent uten at vekten er endret.

– Det er faktisk en eksepsjonell fremgang på den korte tiden hun har trent, sier Raastad.

– Vi synes det var veldig motiverende å få så gode resultater etter bare fire uker med trening. Dette kommer vi til å fortsette med, sier tvillingsøstrene til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)