Mauren har våkna tidligere enn vanlig

Skadedyrbekjemperne har stor pågang. Hus og hybler invaderes av små svarte kryp. Mauren er tilbake, og det tidligere enn vanlig.

Sukkermaur

Sukkermauren eller den sorte jordmauren er tilbake. – Den er på jakt etter mat, sier Arne Nese i Rentokil skadedyrkontroll.

Foto: Lennart Tange / flickr.com

– Vi får stadig henvendelser fra folk som har fått maur inn i huset. Det er privatpersoner og bedrifter. Mauren er på jakt etter mat, det finner den ikke ute nå, og derfor leter den inne, sier teknisk sjef i Rentokil skadedyrkontroll Arne Nese.

Arne Nese, skadedyr

Arne Nese i Rentokil skadedyr sier klima gjør at mauren våkner og trekker inn på jakt etter mat.

Foto: Rentokil skadedyr

Mauren har våknet til liv tidlig i år på grunn av mildvær.

– Om vinteren ligger mauren langt nede i bakken. Ofte under hus, eller langs grunnmuren, eller også under gulvet i kjelleretasjen. Nå har de våknet til liv, og trenger mat. Det finner de ofte på kjøkken ditt, sier Nese.

– Sjenerende

NRK har vært i kontakt med flere ulike firma som driver med skadedyrkontroll. Alle selskapene forteller at de merker stor pågang fra folk som har fått maur inn i huset.

– Mange misliker mauren sterkt, og føler et stort ubehag ved å ha dem krypende rundt. Men selve skadeomfanget er ikke stort. Den ødelegger ikke mye der den kryper rundt på jakt etter mat. Men den er selvsagt veldig sjenerende for mange, sier Nese.

Les også:

– Sett frem åte

Det finnes flere ulike metoder for å bekjempe maur, men eksperten er klar på hva som er det mest effektive.

– Sett frem et åte. På den måten sprer mauren selv giften. Mauren tar dette med tilbake til sitt samfunn, og gir dette videre til dronning og yngel, sier Nese i Rentokil skadedyrkontroll.

En annen mulighet er å forsøke å finne ut hvor mauren bor og sprøyte på et maurmiddel.

– Velger man dette, må man vippe bort steiner eller heller å sprøyte middel ned under dette. Om man bare sprayer rett på steinen vil ikke dette ha effekt, sier Nese.

Han oppfordrer folk til å følge bruksanvisningen nøye ved bruk av maurmiddel.