Derfor kommer alle flygemaurene samtidig

Flygende maur kan være plagsomme når de flyr i flokk om sommeren. Imidlertid er det et helt vanlig – og forklarlig – fenomen i varmen, ifølge insektekspert.

Sverming av flygemaur

Når maur skal pare seg, opptrer de i store svermer. Sannsynligvis sender de hverandre signaler om at det er tid for å føre slekta videre, tror forskerne. Arkivbilde.

Foto: Arvid Henriksen

Det blir det ultimate klimaks før han dør.

Ørjan Simonsen om flygemaur-hannene
Ørjan Simonsen

Ørjan Simonsen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

I disse dager kan i alle fall rogalendinger, trolig også andre nordmenn, observere store svermer med flygende maur. Blant annet var det trolig flere maur enn mennesker i publikum under VG-lista Topp 20-showet ved konserthuset i Stavanger onsdag kveld.

Og ikke bare var de mange, men minst like yre som tenåringene, skal vi tro Ørjan Simonsen, rådgiver i miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Rogaland.

Hanner som får vinger

– Det er gjerne når det er fint vær at de forstår at det bare er å komme seg ut og pare seg, sier Simonsen.

Maurene som parer seg, er unge dronninger og unge hanner. Flygemaur er altså ikke en egen art. Enkelte hannmaur får vinger, i motsetning til arbeidsmaurene, og det er disse som fører slekta videre.

Forskning tyder også på at alle maurene kommer omtrent samtidig fordi de sender hverandre signaler, ifølge Simonsen.

Klimaks før døden

– Internt i tuene går det synkront, men også mellom tuene. Det kommer store svermer, mer enn fra bare en tue, sier han.

Og for hannene er sommerdagen med paringslek en av de aller siste de har i livet. De bevingede ungfolene dør nemlig kort etter.

– Det blir det ultimate klimaks før han dør, sier Simonsen.

Hunnene kan derimot leve i årevis.

– Hunnene prøver å lage seg ei tue, eller finne ei. Etterpå kan de leve i 15 eller 20 år. Dronningene hos svart jordmaur kan leve i opptil 29 år, sier han.

Legger egg hele livet på ett nyp

Og sjøl om hunnene lever i mange år etter nypet, blir dagen også minneverdig for dem. De kan produsere egg i hele sin levetid på denne ene runden.

– De kan produsere egg hele sin levetid.

Kommer du inn i en sverm av flygende maur, kan de sette seg i håret ditt, på klærne og på huden. Dette er ikke noe maurene velger, men mer en konsekvens av at de er mange, mener Simonsen.

– Det er som å gå inn i en sky av insekter. Jeg husker slike svermer godt fra da jeg var liten. I ei tue kan det være mellom 20.000 og én million maur. Jeg veit ikke hvor mange av disse som er unge og klare for en lek, men det blir mange totalt, sier han.