Hopp til innhold

Småmaur overalt? Slik blir du kvitt dem

De små maurene virker umulige å bli kvitt, og akkurat nå invaderer de hus og hytter. Heldigvis finnes det råd mot de sultne småkrypene.

Sukkermaur - jordmaur

Jordmaurene elsker å krype langs kjøkkenbenken på jakt etter mat.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ut fra intet piler de over kjøkkenbenken og langs gulvet. Vi kaller dem «sukkermaur», men de heter egentlig svart jordmaur. Om våren jakter de på mat, og da er dine matrester ekstra gode å fråtse i.

– Maurene som finner mat innendørs legger ut spor slik at andre kommer etter, sier Preben Ottesen, seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet.

Pakk mat i tette bokser

Våren betyr maurbesøk på hytta og i huset. Jo mer du prøver å bli kvitt dem, desto flere virker det som det kommer.

– Det er vanskelig å unngå den svarte jordmauren. Anlegger den stadig reir innendørs og det kommer store mengder maur inn på våren, kan du forsøke å gjøre husets omgivelser litt mindre egnet som reirområde, sier han.

Preben Ottesen

Det er ikke enkelt å bli kvitt småmaurene, men det er mulig hvis du finner reiret, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

For å bli kvitt mauren er det viktig å finne ut om reiret befinner seg inne eller ute.

– Oppbevaring av søte saker i tette bokser og raskt tørking av søl hindrer maurene i å få tak i mat. Det er også lurt å sørge for at ventilasjonsluker på bakkeplan er utstyrt med finmasket netting. Det samme gjelder tette sprekker eller hull i eller ved grunnmuren på huset ditt.

Ved spesielt store plager anbefaler Ottesen et vanningspulver inntil huset. Dersom jordmauren har slått seg til innendørs, er bruk av forgiftet åte en god metode for bekjempelse.

sukkermaur - jordmaur

De er kjappe på foten, og ikke enkle å få has på.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Bli kvitt dronningen

Skal du virkelig bli kvitt maurene, må du bli kvitt maurdronningen, forklarer biolog Rune Aae.

– Skal en få stoppet kolonien fra å vokse, er det maurdronningen en må gå etter.

For å få has på maurdronningen, bør du gjøre følgende:

– Det eneste jeg tror hjelper, er tørt åte med insektgift som «arbeiderne» tar med seg inn til dronninga. Jeg anbefaler åte i pulverform som er lett for mauren å bære med seg. Gift i kombinasjon med å fjerne muligheten for å bygge seg attraktive bol, vil til slutt føre til at de forsvinner. Men, vær tålmodig. Det kan kjapt ta et helt år før de er borte.

Rune Aae

Finn dronningen og utrydd henne. Da kan du bli kvitt arbeiderne hennes også, sier biolog Rune Aae.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

Selv ville han brukt åte i pulverform som er så lett å bære med seg, at maurene ikke går forbi.

Ottesen ved Folkehelseinstituttet forteller at maten må legges ut så nære reiret som mulig, og man må sørge for at det hele tiden er nok åte.

– Svart jordmaur blir «preget» på lukter og enkelte typer av næring, og vil derfor gjerne fortsette å spise det de nettopp har spist. Det er viktig at åten beskyttes mot små barn og kjæledyr, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)